Station Alphen a/d Rijn (Apn)

Het station van Alphen a/d Rijn is in 1878 geopend, toen ook de reizigersdienst op het traject Leiden – Woerden werd gestart. De aanleg van deze spoorlijn was in handen van de Spoorweg-Maatschappij Leiden - Woerden. In 1915 werd het station met Uithoorn verbonden door de spoorlijn Uithoorn – Alphen aan den Rijn, deze spoorlijn was onderdeel van de Haarlemmermeerspoorlijnen en is in 1936 weer gesloten en opgebroken. In 1932 is het met de opening van Gouda – Alphen vergroot. In 2004 is het aangepast aan het proefbedrijf van de RijnGouwelijn, hiertoe is een extra perron aangelegd en is spoor 4 in gebruik genomen. Het station bevindt zich iets ten zuiden van het centrum. Lange tijd lag het aan de rand van de stad, maar aan de zuidkant bevindt zich sinds begin jaren 90 de wijk Kerk en Zanen.

Nieuwbouw

De gemeente Alphen aan den Rijn was vanaf 1998 bezig met plannen voor het stationsgebied. Eind 2006 werd gestart met werkzaamheden in de stationsknoop om deze plannen ook te realiseren. Centraal in deze plannen stond de aanleg van een brede fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor bij het station door. Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1879 (uitgebreid in 1932 en een aantal maal gerenoveerd) is daarbij in 2007 gesloopt.

In juli en augustus 2008 is het eerste gedeelte van de tunnel aangelegd onder sporen 1 en 2 die vanwege de zomerdienstregeling van de NS buiten werking konden worden gesteld. In de zomer van 2009 werd het gedeelte van de tunnel onder sporen 3 en 4 aangelegd. Sinds 20 maart 2010 is de tunnel opengesteld voor treinreizigers. In februari 2007 is het busstation tijdelijk verhuisd, om een nieuw busstation aan te kunnen leggen. Het busstation werd tijdelijk naar de Havenstraat, op 300 meter van het station. Dit tijdelijke busstation werd tot en met 25 augustus 2012 gebruikt, sinds 26 augustus is het nieuwe busstation voor het station open.

Een ander deel van de plannen was de bouw van een nieuwe fietsparkeergelegenheid. Wegens ruimtegebrek is, in samenspraak met ontwerpers besloten tot de bouw van een "fietsappel", een appelvormige fietsenstalling met een capaciteit van 1.000 fietsen. De fietsappel won in 2012 de Nationale Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw.

 

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: