Station Abcoude (Ac)

Station Abcoude is een spoorwegstation in de gemeente de Ronde Venen aan de Rhijnspoorweg (spoorlijn Amsterdam – Utrecht), gelegen aan de noord-oostzijde van Abcoude, bij het riviertje het Gein en het recreatiegebied de Hoge dijk grenzend aan Amsterdam Zuidoost.

Geschiedenis

Gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn werd het station in Abcoude geopend op 18 december 1843 aan de zuid-oostzijde van Abcoude. In de oorspronkelijke dienstregeling stopten per dag maar twee treinen per richting op Abcoude. Abcoude kreeg dan ook maar een schamel onderkomen. Op aandringen van de Raad van Toezicht op het Spoorwegwezen in 1869 werd in 1871 een volwaardig stationsgebouw geopend. Op de begane grond was ruimte voor de stationsdienst. Op de bovenverdieping werden drie dienstwoningen gerealiseerd: voor de stationschef, voor de stationswachter en voor de brugwachter. Korte tijd had het station ook een buffet. Door tegenvallende klandizie werd dit al weer snel gesloten.

In 1900 werden inhaalsporen aangelegd en in 1901 werd een seinhuis gebouwd, van waaruit de wissels en nabijgelegen overwegen centraal werden bediend.

In 1977 werd het stationsgebouw buiten bedrijf gesteld. Er werd een eenvoudig gebouwtje geplaatst. In plaats van twee zijperrons kwamen er nu twee eilandperrons met in totaal vier sporen. Het station van Abcoude nam hiermee de functie van het Amsterdamse Amstelstation (waar de metro verscheen) over als inhaalstation. Lange tijd werd de stoptrein Utrecht-Amsterdam hier door de Intercity Nijmegen-Den Helder ingehaald. De perrons werden verbonden met een tunnel.

Spoorverdubbeling

Vanwege de spoorverdubbeling Amsterdam – Utrecht werd het stationsgebied van Abcoude gereconstrueerd. Onder het Gein is een aquaduct (Rien Nouwen Aquaduct) met vier sporen gebouwd ter vervanging van de hefbrug. Omdat het bestaande station aan de helling naar het aquaduct is komen te liggen, is ten noorden van het Gein nabij de Hollandse Kade een nieuw station met een moderne perronkap gebouwd aan de noord-oostzijde van Abcoude, verder van het centrum van het dorp verwijderd dan het oude station. Alleen de middelste twee sporen zijn gesitueerd aan het eilandperron. De buitenste twee sporen worden door de intercity's gebruikt.

Op 23 april 2007 werden het aquaduct en het nieuwe station in gebruik genomen. Er is slechts één toegang aan de westzijde van het station. Het plein voor het station heet Geinplein en de weg er langs Spoorlaan omdat de straatnamen Stationsplein en Stationsstraat al bestonden en nog steeds bestaan bij het oude station. Het oude Stationsplein is echter niet meer toegankelijk terwijl de Stationstraat niet meer naar het (huidige) station loopt.

Het oude stationsgebouw blijft wel bestaan en blijft dus een herkenningspunt langs de spoorbaan (hoewel het vanuit passerende treinen nauwelijks meer zichtbaar is). Het oude spoor rond Abcoude is afgebroken evenals de perrons uit 1977. Het oude stationsgebouw zal waarschijnlijk een andere bestemming krijgen.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: