Amsterdam Centraal: Fietsen stallen onder water

Op donderdag 26 januari is naast Amsterdam Centraal een nieuwe fietsenstalling geopend. Een stalling die ruimte biedt aan maar liefst 7.000 fietsen. Het opvallende is dat deze onder het water gebouwd is, en wat naar zeggen nog nooit eerder vertoond is. Met dit bouwwerk wil de gemeente Amsterdam de wildgroei van fietsen in de stationsomgeving zoveel mogelijk tegen gaan. Later in februari wordt er ook een nieuwe stalling aan de IJ-zijde geopend.

De fietsenstalling is een onderdeel van het bijzondere project De Entree. Het bestond onder andere uit het vernieuwen van het Stationsplein en de bruggen naar het stationseiland, nieuwe kades en steigers, tramsporen en haltes, vernieuwing van grote delen van de Prins Hendrikkade, en uiteraard ook de fietsenstalling. Aan de bouw van deze stalling werd er vanaf 2018 aan gewerkt, wat gepaard ging met andere bouwprojecten voor De Entree.

De stalling is ondergronds gebouwd, en bevindt zich onder het water wat behoorlijk uniek is. De rondvaartboven varen hierdoor letterlijk over de fietsen heen. Omdat de stalling ondergronds is aangelegd is er meer bewegingsruimte voor reizigers en bezoekers aan het station en de omgeving. De uitgang van de stalling komt aan aan de rand van het stationsgebied aan de Prins Hendrikkade zodat je direct in het winkelrijke centrum van de hoofdstad uitkomt.

Waar voorheen een wildgroei was aan diverse losse winkelgebouwtjes voor onder meer de verkoop van tickets voor de rondvaartboot van Lovers, zijn er nu mooie kademuren waar je met een bootje aan kan meren, of waar je lekker rustig kan zitten turen naar het water. Het gebied zou nu een flink stuk transparanter en veiliger moeten zijn geworden.

Het vernieuwde en transparantere stationsgebied.
Het vernieuwde en transparantere stationsgebied.

Voorzieningen

De ondergrondse fietsenstalling is voorzien van diverse gemakken. Het begint vanaf de Prins Hendrikkade met drie rolbanen naast elkaar die je naar de kelder brengen. Ook is er een trap aangebracht voor wie wat meer haast heeft om een fiets op te halen. Binnen is er een fietsreparatieservice en bij de entreepoortjes is er ook herkenning mogelijk van een speciale fiets-tag waarmee je zonder in- en uit te checken de stalling in kan, wat tijdswinst oplevert omdat je niet je chipkaart op hoeft te zoeken. Ook is het stallen van de fietsen in de eerste 24 uur gratis. De stalling is gelijkvloers en oogt erg overzichtelijk. Elke rij is genummerd, en je kan op de witte zuilen zien of er nog vrije stallingsplaatsen zijn.

Ook biedt de stalling ruimte voor de verhuur van 1.250 OV-fietsen. Momenteel waren deze sinds de opening nog voorzien van een ouderwets slot, maar volgens de bedrijfsleider komen er binnen afzienbare tijd ook OV-fiets sloten met het nieuwe slot zodat je OV-chipkaart de sleutel is van de fiets. Deze innovatie wordt door NS over steeds meer fietsenstallingen uitgerold.

Ook is de stalling aan de andere kant aangesloten op de centrale hal van de metro, waarvandaan je ook binnendoor en dus overdekt naar het Centraal Station en de trein kan lopen. Je komt dan uiteindelijk in de historische Cuypershal uit.

De nieuwe stalling is zeker ruim te noemen.
De nieuwe stalling is zeker ruim te noemen.

Oude fietsenstallingen dicht

Deze spiksplinternieuwe fietsenstalling, en die aan de IJ-zijde verrijst, is in het leven geroepen om de wildgroei en het wildparkeren van fietsen in het gebied tegen te gaan. Tot op heden waren er diverse verschillende stallingen aan de centrumzijde van het station, waaronder aan de westzijde van het stationsplein. Daar bevond zich een overdekte en bewaakte stalling, een 'fietsflat' en een reeks stallingen die buiten staan. Deze zullen gaan verdwijnen. De eigenaren van de tweewielers wordt gevraagd om de fietsen binnen een maand te verwijderen. Mocht de fietsflat in de toekomst nog nodig zijn, dan zal deze opnieuw geopend kunnen worden

Fietsen stallen in het stationsgebied

Uiteindelijk zijn er straks vier locaties waar tweewielers in het stationsgebied gestald kunnen worden. Dit  zijn de nieuwe fietsenstalling aan de centrumzijde, de fietsenstalling aan de oostzijde van het station, de fietsenstalling aan de westzijde van het IJ en daar langs het water zal halverwege februari een nieuwe stalling worden geopend voor ongeveer 4.000 fietsen. In totaal zijn er straks dus 13.000 plaatsen rondom Amsterdam Centraal om de fiets te stallen.

Fotogalerij

Hier is duidelijk te zien dat de stalling onder waterniveau ligt.
Er staat een ruime hoeveelheid OV-fietsen te wachten op verhuur.
De rijen van de stalling zijn genummerd zodat je snel je tweewieler kan vinden.
De stalling is erg overzichtelijk voor de gebruikers.
Op de zuilen kan je zien of er nog een vrije plek in de rij aanwezig is.
De fiets-tag kan in deze stalling ook op je fiets worden bevestigd. Dit bespaart je tijd met in- en uitchecken.
De poortjes waar je met de fiets doorheen moet.
Er zijn drie hellingbanen die je naar de Prins Hendrikkade brengen.
Halverwege maakt de opgang een halve draai omhoog.
De toegang naar de stalling vanuit de centrale hal bij de metro's.