Nieuw stationsgebied voor Gouda

Na drie jaar bouwen en verbouwen is de herinrichting van het zuidelijk stationsgebied van Gouda eindelijk klaar. Maar liefst drie nieuwe fietsenstallingen, een nieuw busplatform, en vernieuwde stationshal markeren een compleet nieuw stationsgebied.

Station Gouda is een belangrijk knooppuntstation midden in het Groene Hart waar Sprinters en Intercity's aankomen en vertrekken. Dagelijks maken meer dan 30.000 mensen gebruik van dit station, en om de doorstroming op peil te houden, en om de omgeving niet onoverzichtelijk te maken was een herinrichting onvermijdelijk. Aan de vernieuwing van het gehel station werd al in 2011 gestart waarbij het station zelf opgeknapt met liften, roltrappen voor betere toegankelijkheid en kwamen er nieuwe perronkappen. 

In 2014 is aan de noordzijde van het station een luifel gerealiseerd. In 2019 werd er begonnen met de vernieuwing en uitbreiding van het busstation, de fietsenstallingen en de stationshal aan de zuidzijde. Ook de zaksporen 4 en 9 zijn in oktober 2019 verwijderd om de perrons breder te maken en geschikter voor meer reizigers. Deze sporen werden al een decennia nauwelijks meer gebruikt. Tot aan 2009 werd er met het lager gelegen perron nog gebruik gemaakt van de vroegere HTM LightRail die toen met speciaal licht materieel (de Bombardier A32 stellen) naar Alphen aan den Rijn reed.

Metamorfose

De hele openbare ruimte in het stationsgebied is op de schop gegaan. Zo is er een nieuw busstation, is er nieuwe bestrating aangelegd, zijn er meer zitjes en is er meer aandacht gegeven aan groen. Twee nieuwe fietsenstallingen en de verbouwde fietsparkeerkelder zijn afgestemd op de verschillende fietsroutes naar het station. De stallingen bieden ruimte voor 3.000 tweewielers. Opvallend is dat de fietsenstalling, net als het 'Huis van de Stad' die naast het station ligt, voorzien is van de kenmerkende patronen van een stroopwafel. Om deze lekkernij staat Gouda heel erg bekend.

De stationshal heeft een upgrade gekregen met vernieuwde winkelruimtes, waaronder een AH 2 Go een extra toilet, een nieuwe ingang die direct bij de bussen uitkomt en nu zelfs ook een piano, in de stijl van een typsich Goudse Kaas welteverstaan. Helaas heeft de Döner Company het veld moeten verlaten vanwege de bouw van de nieuwe fietsenstalling, de overkapping van deze zaak staat nu los van de stationshal en dienst nu als overkapping om te schuilen bij de bushaltes.

Voor de rest is het stationsgebouw met de verbouwing omgetoverd tot een duurzaam station. Er is zonwerende beglazing aangebracht, en ook heeft het station afscheid genomen van de gasgestookte cv-ketels en is er gekozen om over te stappen naar warmtepompen.

Feestelijke opening

Op vrijdag 8 juli werd het vernieuwde station officieel geopend. Bestuurders van ProRail, NS, provincie Zuid-Holland en de gemeente Gouda waren betrokking bij de opening en de onthulling van vier beelden onthuld van kunstenaar Jo Uiterwaal. Deze kunstwerken stonden van 1948 tot 1983 op het oorspronkelijke stationsgebouw, maar verdwenen daarna naar een andere locatie. Nu ze zijn opgeknapt sieren ze weer het station van Gouda waar ze aan toebehoren. Vijf andere ornamenten waren reeds aanwezig op het stationshal.

Fotogalerij

Het vernieuwde stationsgebied van Gouda (Foto: NS)
De nieuwe fietsenstalling die via een fietsroute in dit stationsgebied meteen te vinden is. (Foto: NS)
Er zijn drie stallingen op het station. In totaal geschikt voor 3.000 fietsen. (Foto: NS)
Het vernieuwde stationsplein. (Foto: NS)
De nieuwe bushaltes met een vast perron. (Foto: NS)
De openinghandeling die werd voltrokken met de onthulling van vier gerenoveerde beelden. (Foto: NS)
Feestelijke steltlopers markeerden de opening. (Foto: NS)
De opgeknapte stationshal met de AH 2 Go en binnenkort nog meer winkeltjes. (Foto: NS)