Een maand lang onbeperkt met Deutschlandticket reizen is nu mogelijk

Het is nu mogelijk om in het regionale Duitse OV een maand onbeperkt te reizen voor 49 euro. (Foto: hpgruesen (Pixno))
Het is nu mogelijk om in het regionale Duitse OV een maand onbeperkt te reizen voor 49 euro. (Foto: hpgruesen (Pixno))

Vanaf afgelopen maandag biedt Duitsland een abonnement aan voor 49 euro per maand, waarmee reizigers onbeperkt kunnen reizen met het regionale openbaar vervoer. Dit abonnement is een vervolg op het uitzonderlijk goedkope 9 eurokaartje van afgelopen zomer. Het doel van het zogenaamde Deutschlandticket is om de hoge brandstofprijzen te compenseren.

Het abonnement van 49 euro zal in het hele regionale Duitse openbaar vervoer geldig zijn, en dus niet in de IC, ICE en EC-treinen voor langeafstandsverbindingen, op een aantal in Duitsland na.

Abonnement

Met het nieuwe ticket wil de Duitse regering opnieuw tijdens de vakantie periode een boost geven aan het openbaar vervoer. Het abonnement is door iedereen aan te vragen, en is ook voor treinliefhebbende Nederlanders en Belgen te koop. Na het bestellen vindt er een machtiging plaats die de daaropvolgende maand automatisch verlengd wordt. Gebruikers kunnen dit abonnement na een maand weer stopzetten.

Het lijkt erop dat dit maandticket de komende twee jaar in de zomer herhaald zal worden. Tot met 2025 reserveren zowel de landelijke regering als de deelstaten een aanzienlijk bedrag. Zowel Berlijn als de deelstaten stellen elk 1,5 miljard euro beschikbaar.

Geldig binnen Nederland

Het ticket is ook geldig op een groot aantal grenstrajecten binnen Nederland, waar vorig jaar nog een los ticket voor nodig was. Provincie Overijssel heeft volgens Omroep RTV Oost aangegeven geld bijgelegd te hebben om dit mogelijk te maken.

Zo zou het mogelijk zijn om vanaf Venlo (RE13), Arnhem (RE19), Enschede (RB51), Hengelo (RB61) met het Deutschlandticket te reizen zonder een los ticket tot aan de grens te kopen. In Heerlen (RE18) en Bad Nieuweschans (zowel trein als bus)(RS6/RB57) lijkt dit ticket niet te gelden. Het is onduidelijk of deze verbindingen zich later ook aan zullen sluiten.