In- en uitchecken nu ook met de betaalpas mogelijk bij Blauwnet

In- en uitchecken met een (digitale) betaalpas is nu ook mogelijk bij Blauwnet. (Foto: Blauwnet)
In- en uitchecken met een (digitale) betaalpas is nu ook mogelijk bij Blauwnet. (Foto: Blauwnet)

Vanaf vandaag kan iedereen bij alle vervoerders gebruik maken van OV-pay om met de trein te reizen. Als laatste is Blauwnet sinds maandag op dit betaalsysteem aangesloten. De afgelopen maanden is de mogelijkheid om in- en uit te kunnen checken met de betaalpas gefaseerd uitgerold over de Nederlandse vervoerders.

In- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard is een van de nieuwe betaalvormen die OVpay genoemd wordt. Het betaalsysteem is opgezet in samenwerking met de banken en OV-autoriteiten. In haast heel Nederland is reizen met je betaalpas inmiddels mogelijk. Niet enkel voor de trein, maar ook de metro, tram en de bus. De kosten voor de rit worden in de nacht automatisch afgeboekt van je bankrekening.

De ritten en de gemaakte kosten zijn via de app en de website van OV-pay terug te zien door middel van een speciale code. Die staat bij de transactie op de bankrekening vermeld. OV-pay is enkel geschikt voor ritten zonder abonnementen, en in de trein kan er enkel (nog) tweede klas worden gereden.

Pas los aanbieden

De vervoerders benadrukken wel dat reizigers hun pas uit hun portemonee moeten halen tijdens het in- en uitchecken. Zo wordt voorkomen dat de kaartlezer de verkeerde pas scant, waardoor er teveel wordt betaald. Een contactloze betaalpas, creditcard van plastic en een mobiel worden als twee verschillende passen gezien. Ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.