Spoor bij Molkwerum weer hersteld na dassenoverlast

Het spoor in het Friese Molkwerum is weer hersteld na de dassenoverlast. (Foto: Helen Haden)
Het spoor in het Friese Molkwerum is weer hersteld na de dassenoverlast. (Foto: Helen Haden)

Het spoor bij Molkwerum is hersteld en vanaf maandag zullen er weer treinen rijden. Het spoor was sinds half maart buiten dienst omdat er een dassenburcht in de talud verwijderd moest worden. De dassen hebben nu twee kunstmatige burchten gekregen van ProRail zodat ze niet dakloos zijn.

De dassenburcht zou volgens ProRail uit tientallen holen bestaan die plotseling onder de druk van een passerende trein zouden kunnen bezwijken. Daardoor konden er geen treinen over de spoorbaan rijden.

Maatregelen

ProRail heeft tijdens de herstelwerkzaamheden maatregelen genomen om te voorkomen dat dassen opnieuw een burcht bouwen onder het spoor. Ze hebben onder andere damwanden en gaas geïnstalleerd en ook enkele bosjes verwijderd.

Er zijn twee kunstmatige dassenburchten gebouwd als vervangende woonplek voor de dassen. Het is niet duidelijk of de dassen deze burchten al gebruiken, maar op beelden van wildcamera's is te zien dat ze in de buurt rondlopen. "Het heeft tijd nodig voordat een das zich huisvest", zegt een woordvoerder van ProRail. Omdat dassen niet van mensengeur zouden houden, kan het even duren voordat ze intrek zullen nemen in de burcht. Daarvoor moet de geur eerst op natuurlijke wijze verdwijnen.

De woordvoerder van ProRail heeft aangegeven dat ze het gebied rond het spoor blijven controleren om herhaling te voorkomen: "We willen dit niet nog een keer laten gebeuren".