Gratis reizen mogelijk met omzeilen van OVpay

Gratis reizen is mogelijk met omzeilen van OVpay. (Foto: Onderwijsgek)
Gratis reizen is mogelijk met omzeilen van OVpay. (Foto: Onderwijsgek)

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat reizigers door gebruik te maken van het nieuwe betaalsysteem OVpay gemakkelijk kunnen voorkomen dat ze betalen voor hun reis in het openbaar vervoer.

Met OVpay kunnen reizigers inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiel. Maar met behulp van een speciale app is het volgens RTL Nieuws mogelijk om betalingen te vermijden, en dus te frauderen. De app zou in een handomdraai geïnstalleerd kunnen worden op een smartphone.

Frauderen

Het huidige OV-chipkaartsysteem wordt geleidelijk vervangen omdat het verouderd is. Bij het nieuwe OVpay-systeem is er geen saldo meer nodig voor het reizen, omdat het bedrag voor de reis pas 's nachts wordt afgeschreven van de betaalrekening van de reiziger. Dit geeft de reiziger de mogelijkheid om de tijdelijke betaalpas te verwijderen nadat deze is gebruikt om uit te checken. Hierdoor kan het bedrag niet worden afgeschreven. Ook kunnen controleurs niet zien of er gebruikt is van een tijdelijke betaalpas. Het enige wat ze kunnen zien is dat er is ingecheckt, en op welk station en wanneer.

Maatregelen

Translink die de OV-pay transacties beheert, heeft aan RTL Nieuws laten weten bekend te zijn met de methode van digitale wegwerppassen. Echter, op dit moment worden er geen maatregelen genomen om misbruik van deze methode moeilijker of onmogelijk te maken. "De meeste reizigers zijn gelukkig te goeder trouw, maar we zijn niet naïef en net als bij alle andere betaalsystemen en sectoren worden er helaas pogingen gedaan tot fraude."

Samen met de Betaalvereniging, die de banken vertegenwoordigt, waarschuwt Translink dat de banken de fraudeurs kunnen aanpakken. "Uiteindelijk zal de schade alsnog op die kaarthouders worden verhaald", schrijven de twee partijen. "Ze kunnen voor lange tijd door kaartverstrekkers (door banken) worden uitgesloten van het gros van hun dienstverlening."

Translink geeft aan dat in het geval van grootschalig misbruik via de betaalkaarten van één bank, alle betaalpassen van die bank kunnen worden geblokkeerd voor OVpay. Hierdoor zullen klanten van die bank niet langer in staat zijn om met hun bankpas te reizen in het OV.