Treinverkeer tussen Den Haag en Leiden gestremd tot minstens 18 april

Het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden is gestremd tot minstens 18 april (Foto: NS)
Het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden is gestremd tot minstens 18 april (Foto: NS)

Spoorbeheerder ProRail heeft de verwachting voor het spoorherstel bij Voorschoten bijgesteld naar 18 april. De spoorbeheerder heeft gisteren en vandaag met aannemers onderzocht hoe groot de schade is op de locatie van het ongeval. Hieruit is gebleken dat de schade groter is dan verwacht.

Voor een concreet plan van aanpak spelen volgens ProRail veel factoren een rol, waaronder de toegang tot de locatie, de aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond en de aanvoer van groot materieel, zoals een hijskraan.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat extra maatregelen nodig zijn, voordat de berging van de reizigerstrein kan beginnen. Pas na het bergen van de vier rijtuigen, en de goederenwagons kan de aannemer met het herstel van het spoor starten. De schade aan de bovenleiding, het spoor en het aangrenzende station Voorschoten is groot. Ook ondergrondse bekabeling moet worden gerepareerd. Dit betekent dat het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden Centraal vanaf minstens 18 april weer kan worden hervat.

Inmiddels is de goederentrein en de bijbehorende locomotief van de locatie weggesleept. Dit geldt ook voor de wrakstukken van de kraanwagen van spooraannemer BAM Rail waarvan de machinist om het leven is gekomen. Het is nog niet duidelijk wanneer de rijtuigen van de dubbeldekstrein kunnen worden weggehaald. Hiervoor zal er een kraan van Mammoet arriveren, en moet er een werkplek gerealiseerd worden.