Metro naar Hoek van Holland rijdt nu eindelijk door naar zee

Een archieffoto van een metro van de RET op de Hoekse Lijn. (Foto: Kees Torn)
Een archieffoto van een metro van de RET op de Hoekse Lijn. (Foto: Kees Torn)

Na een jaar van wachten is het laatste deel van de Hoekse Lijn vandaag uiteindelijk feestelijk geopend. Omstreeks 10:00 uur reed de eerste metro met passagiers door naar eindpunt Hoek van Holland Strand. Hoewel het geen strandweer was, maar druilerig weer, mocht dit de pret niet drukken.

De opening vond op een feestelijke wijze plaats. Aan de genodigden werd gevraagd om hun teenslippers aan te trekken. "Ik had voorspeld dat we in onze korte broek en teenslippers de metro in zouden kunnen stappen, maar daar is het weer helaas echt niet naar", zegt oud-wethouder Adriaan Visser, die kan lachen om de slechte combinatie met de regen. Ook RET-directeur Maurice Unck is verheugd met de opening van de metrolijn: "Ik ben heel erg blij dat we nu kunnen rijden, alle metrobestuurders hebben zin om deze rit te maken en de badgasten van en naar het strand te brengen."

Bij de opening van de verlengde metrolijn zijn er twee nieuwe stations geopend: Hoek van Holland Haven (een nieuw perron die geschikt is voor de doorgaande metro), en Hoek van Holland Strand.

Vertraging

De nieuwe metroverbinding wordt ook Metro aan Zee genoemd. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de rechtstreekse verbinding vorig jaar al geopend zou worden. De vertraging van het verlengde deel vanaf Hoek van Holland Haven heeft te maken met diverse problemen. Zo bleken de (veiligheids)systemen niet te werken en was het spoor was niet in orde.

Hoekse Lijn

Sinds de opening van de metrolijn op 30 september 2019 reden de metro's enkel door tot Hoek van Holland Haven. De voormalige treinverbinding die vroeger richting het strand reed is inmiddels doorgetrokken, zodat reizigers vrijwel direct bij het strand uitkomen. Sinds 12 maart startte de RET met het proefbedrijf zonder passagiers, maar vanaf nu zijn ook alle passagiers welkom om met de "Metro naar Zee" tot aan het strand te reizen.

Vanaf Schiedam Centrum rijdt de Hoekse Lijn direct met metrolijn B naar het strand. De lengte van de route is ruim 40 kilometer lang en de rit duurt 27 minuten. Reizigers vanaf Rotterdam Centraal moeten metrolijn D (De Akkers) of E (Slinge) pakken en overstappen naar lijn B op station Beurs.

De metro rijdt op weekdagen en zaterdagmiddag drie keer per uur, van en naar Hoek van Holland Strand. In de avond en op zondag gaat de metro om het half uur. Op de zondagen vanaf Hemelvaart en in de zomervakantie rijdt de metro overdag elk kwartier. Als er drukke stranddagen of evenementen zijn worden er extra metro's ingezet.