Amersfoort blijft tot minimaal eind 2024 investeren in nachttrein naar Utrecht

 (Foto: Marek Mahut)
(Foto: Marek Mahut)

Mensen uit Amersfoort die graag op vrijdag- en zaterdagnacht willen stappen in Utrecht kunnen in ieder geval tot eind 2024 gebruik blijven maken van het nachtnet. Dat heeft de gemeente Amersfoort met de NS overeengekomen, schrijft het AD.

De nachttrein zal om 2:00 uur en 3:00 uur vanuit Utrecht naar Amersfoort rijden, en om 2:38 vanuit Amersfoort naar Utrecht Centraal rijden. "Bij een stad met de omvang van Amersfoort hoort ook in de weekenden een goede nachtverbinding", zegt Amersfoortse wethouder van verkeer Tyas Bijlholt (D66).

De NS betaalt de verbinding niet zelf omdat de verbinding voor hen niet rendabel is. Pas als de trein minimaal 170 reizigers telt is het rendabel. Hoeveel de gemeente Amersfoort dit jaar de NS betaalt voor de verbinding is niet duidelijk. De afgelopen jaren was dat ongeveer 55.000 euro per jaar.

Toen deze nachtnetverbinding in 2017 werd geïntroduceerd, werd er binnen de politiek nog fel op gereageerd. Tegenstanders rekenden destijds uit dat het jaarbedrag afgezet tegen het aantal reizigers een subsidie van zo'n vijf euro per kaartje betekende. Voorstanders gaven aan dat een grote stad zoals Amersfoort wel een nachttrein nodig heeft. De kosten voor de rit zijn overigens normale NS-kosten die op de gewoonlijke manier betaald worden zoals overdag.

Bron: AD