Roltrappen op Utrecht Centraal werken weer

De roltrap naar spoor 11/12 is weer in beweging. Inmiddels is het houten paneel vervangen door een glasplaat. (Foto: Treinenweb)
De roltrap naar spoor 11/12 is weer in beweging. Inmiddels is het houten paneel vervangen door een glasplaat. (Foto: Treinenweb)

Een aantal roltrappen in de stationshal van Utrecht Centraal stonden de afgelopen paar jaar stil, maar nu werken ze allemaal weer. Bij enkele roltrappen heeft het herstel meer dan een jaar geduurd. Een van de roltrappen heeft zelfs minimaal drie jaar stilgestaan.

Een woordvoerder van ProRail verklaart tegenover het AD dat een defecte aandrijving de oorzaak was. Dat "lag niet binnen het verwachtingspatroon". Ook zijn er van een aantal roltrappen de treden vervangen omdat deze versleten waren.

"De roltrappen op station Utrecht Centraal zijn zo'n 15 jaar oud. Theoretisch gezien zouden deze een stuk langer mee moeten gaan. Tijdens de grote verbouwing van Utrecht Centraal tussen 2010 en 2015 is er bouwstof in de roltrappen gekomen, waardoor de onderdelen sneller gesleten zijn.", verklaart Chiel Overgoor, die verantwoordelijk is voor de liften en roltrappen op de station. Het herstel heeft een poosje geduurd vanwege leveringsproblemen. "Het was echt een aaneensluiting van verschillende problemen ook bij externe partijen. Dat zorgde ervoor dat het veel langer heeft geduurd dan de bedoeling is. Daar balen we ontzettend van." vervolgt Overgoor.

Fanaccount

De roltrap naar de perronsporen 11/12 kreeg vanwege de stilstand zelfs een heus fanaccount op Instagram waarbij bijna dagelijks de stand van zaken op te zien. Deze is te vinden op Instagram-kanaal @isroltrapspoor12algemaakt, en is door Ivan Hidayat opgericht als ludieke grap.

Toen er via de sociale media bekend werd gemaakt dat de roltrap op vrijdag 10 maart weer in dienst werd gesteld kwam een klein groepje fans samen met Hidayat bijeen om de opening op niet-officiele wijze te vieren. Helaas bleek deze opening net te voorbarig, omdat de roltrap op dat moment wel toegankelijk was, maar uit stond. Wel werd er door de aanwezigen geproost met een champagne, en werd er een lint doorgeknipt.