Vakbonden kondigen vijftien stakingsdagen aan

 (Foto: Smiley.toerist)
(Foto: Smiley.toerist)

Vakbonden FNV en VVMC hebben afgelopen week opnieuw stakingen afgekondigd voor in het regionale openbaar vervoer. De FNV heeft vijftien stakingsdagen afroepen op doordeweekse dagen verspreid over zes weken. De eerste vindt vandaag al plaats en de tweede vindt donderdag plaats. De VVMC heeft stakingsdagen op zowel donderdag als vrijdag in deze week aangekondigd.

De acties vinden plaats omdat de cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie VWOV zijn stukgelopen. Personeel is ontevreden over de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Daarnaast is er onder het personeel en de vakbonden ook onvrede over het huidige loon. Het gaat om de cao Multimodaal met ongeveer 1.300 medewerkers, en de cao Streekvervoer met ongeveer 13.000 medewerkers.

Bij de FNV vindt de staking landelijk plaats op de regionale lijnen. Bij de vakbond VVMC is het donderdag de bedoeling dat ov-personeel het werk in de regio's Achterhoek-Rivierenland, Twente en Limburg het werk neerleggen. Vrijdag volgt personeel van de Vechtdallijn (Arriva), tussen Zwolle en Emmen en de Merwedelingelijn (Qbuzz) tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het treinverkeer van de NS zal niet worden geraakt omdat die medewerkers in een andere cao vallen.

Impasse

"De werkgevers blijven halsstarrig weigeren om tot een goede cao met een leefbaar loon en minder werkdruk te komen. Zij zijn de enigen die de stakingen, die heel vervelend zijn voor de passagiers, kunnen voorkomen", aldus FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

De vakbonden en de VWOV zijn in een impasse gekomen. De VWOV heeft aangegeven dat een salarisverhoging van 8 procent voor één-jarige cao het hoogst haalbare was. De FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 17 procent over een jaar en een van 14 procent verdeeld over achttien maanden.