Roltrap op Utrecht Centraal die al maanden stil staat, rolt binnenkort weer

De roltrap naar spoor 11/12 op Utrecht Centraal die al vele maanden buiten gebruik is. (Foto: Treinenweb)
De roltrap naar spoor 11/12 op Utrecht Centraal die al vele maanden buiten gebruik is. (Foto: Treinenweb)

Iedereen die vaak op Utrecht Centraal komt, zal wel opgevallen zijn dat de roltrappen naar de sporen 11 en 12 al gedurende lange periode buiten dienst zijn. De oorzaak speelt al maanden, en een defecte aandrijving is de oorzaak van de langdurige stilstand.

Op dit moment zijn drie roltrappen bij spoor 11 en 12 en twee roltrappen bij spoor 14 en 15 buiten werking. Voor de roltrap die naar spoor 11 en 12 leidt dateert de stilstand al sinds medio 2021. De trap heeft inmiddels al zelfs een heus fanaccount op Instagram waarbij bijna dagelijks de stand van zaken op te zien. Deze is te vinden op @isroltrapspoor12algemaakt. Deze is door Ivan Hidayat opgericht als ludieke grap.

Een woordvoerder van ProRail verklaart tegenover het AD dat een defecte aandrijving de oorzaak is. Dat "lag niet binnen het verwachtingspatroon", de roltrappen zijn immers nog niet erg oud, maar de aandrijvingen zijn sneller dan verwacht kapot gegaan. Daarnaast is een aantal roltrappen afgekeurd vanwege slijtage aan de treden. Die zijn inmiddels al vervangen.

Herstel van de roltrappen is volgens de woordvoerder 'maatwerk', en ook duurt de levering van onderdelen erg lang. Sinds een maand geleden wordt er weer actief aan de roltrappen gewerkt, en is er een klein bouwterrein afgezet met hekken. Mensen die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van de liften. De verwachting is dat de roltrappen over een maand weer zullen werken.