Stijging in gebruik van deelfietsen tijdens staking

Deze week zagen de NS en Arriva een stijging in het gebruik van deelfietsen. (Foto: Treinenweb)
Deze week zagen de NS en Arriva een stijging in het gebruik van deelfietsen. (Foto: Treinenweb)

Deze week hebben reizigers vaker de deelfiets gepakt om op hun bestemming te komen. Vanwege de staking bij de regionale vervoerders rijden er deze week minder treinen, bussen en trams bij Arriva, Keolis, Transdev en Qbuzz.

De meeste OV-fietsen van NS werden maandag en dinsdag gehuurd. Er zou volgens de vervoerder sprake zijn van 22 procent vaker verhuurd in vergelijking met met twee weken daarvoor. Het hoogste aantal fietsen wat verhuurd werd was op maandag. Halverwege de ochtend lag die piek volgens een NS-woordvoerder: "In Utrecht en Den Bosch waren op maandagochtend om 10.00 uur alle fietsen verhuurd. In de middag waren ze weer beschikbaar".

De woordvoerder kon niet vertellen of de staking de oorzaak is van de stijging. Ook het zonnige weer zou mogelijk een rol hebben gespeeld. De Deelfiets van Arriva die in Limburg, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Groningen wordt aangeboden op de trein- en busstations van Arriva werden ook massaal verhuurd. In Maastricht lag volgens een Arriva woordvoerder het aan aantal verhuurde fietsen op beide dagen twee keer zoveel in vergelijking met de vorige weken op diezelfde dagen.

Niet alleen werden de deelfietsen massaal verhuurd, ook zag Greenwheels het aantal gehuurde deelauto's met 15 procent stijgen in vergelijking met eerder deze maand. Het bedrijf verwacht ook nieuwe klanten hebben gekregen door de staking. Bij eerdere stakingen was dit ook het geval.