70.000 reizigers checken in de eerste week in met hun bankpas bij NS

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

In de eerste week dat treinreizigers bij NS gebruik konden maken van de betaalpas om in- en uit te checken, hebben volgens NS 70.000 reizigers hier gebruik van gemaakt. Het hoogste aantal check-ins per dag lag in het weekend.

Het hoogste aantal check-ins in het weekend ligt volgens een woordvoerder van NS aanzienlijker hoger  
omdat veel gelegenheidsreizigers dan de trein pakken. Het lage aantal checkins van gemiddeld 10.000 per dag ligt aanzienlijk lager dan het aantal wat met een OV-Chipkaart incheckt. Dat is te verklaren omdat het inchecken met de betaalpas het enkel toestaat om op voltarief te reizen zonder abonnement.

Het in- en uitchecken met een betaalpas, smartphone of smartwatch is bij de NS mogelijk vanaf 31 januari. Ook is het betaalsysteem wat OVpay heet geldig in de bussen, trams en de metro. Enkel bij Blauwnet zou het betaalsysteem nog niet werken. Het betaalsysteem is de afgelopen jaren geleidelijk uitgerold tot bijna een landelijke dekking. De komende maanden zullen de overige vervoerders meedoen aan OVpay.

Reizigers die met een betaalpas inchecken zullen zien dat het bedrag de volgende dag van hun rekeing wordt afgeschreven. Via een speciale transactiecode kunnen ze hun ritten via de OVpay-app of website terugbekijken. De vervoerders waarschuwen wel dat reizigers met dezelfde pas moeten in- en uitchecken.

De betaalpas zal de komende tijd verder worden ontwikkeld. Zo moet het in de toekomst mogelijk worden om abonnementen aan de betaalpas te koppelen. Vanaf dat moment zou de kaart voor abonnementhouders van NS en andere vervoerders interessant zijn.