Finse VR schaft moderne nachttreinen aan bij Skoda Group

De Finse staatsvervoerder VR zet in op meer nachtreizen. Škoda Group gaat voor de vervoerder negen slaaprijtuigen en acht autowagons bouwen. De nachttreinen zullen de reiziger het gevoel moeten geven alsof ze in een hotel overnachten.

Het contract heeft een waarde van 50 miljoen euro, en omvat een optie voor nog eens 30 slaaprijtuigen en autowagons als de VR het netwerk met meer routes uitbreidt, of een hogere frequentie zal gaan rijden. Ook is er een optie voor de vervanging van oude treinwagons wanneer deze aan het einde van hun levensduur komen.

De treinen zullen worden vervaardigd op de Škoda-locatie in Otanmäki in Finland, waarbij de individuele cabines zijn ontworpen om op hotelkamers te lijken, zodat passagiers comfortabel kunnen werken en rusten tijdens de reis. Ook zijn de wagons voorzien van geluidsisolatie zodat reizigers ongestoord kunnen slapen. Het interieur kenmerkt zich met veel houten wanddelen wat een luxe sfeer geeft.

Alle slaapcoupe's zijn uitgerust met een toilet, waarvan een aantal ook voorzien zijn van een eigen douche. Ook zijn er familiecoupe's beschikbaar voor reizigers met kinderen, waarin een babybedje kan worden geplaatst.

De treinen zullen naar verwachting voor eind 2025 in dienst komen op de huidige nachtroutes van VR: Helsinki naar Turku en Tampere naar Oulu, Rovaniemi, Kemijärvi en Kolari.