Duitsland schaft mondkapjesplicht af in langeafstandstreinen

De mondkapjesplicht wordt vanaf 2 februari afgeschaft in de Duitse langeafstandstreinen. (Foto: Deutsche Bahn AG / Oliver Lang)
De mondkapjesplicht wordt vanaf 2 februari afgeschaft in de Duitse langeafstandstreinen. (Foto: Deutsche Bahn AG / Oliver Lang)

Op advies van de Duitse minister van Volksgezondheid Lauterbach schaft de Deutsche Bahn de mondkapjesplicht af in de langeafstandstreinen vanaf 2 februari. Met het verdwijnen van de maatregel verdwijnt een van de laatste coronamaatregelen in het land.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de mondkapjesplicht in Duitsland tot 7 april zou gelden, maar dat is nu naar voren getrokken. Dit betekent dat reizigers met de ICE vanaf Arnhem of de IC Berlijn vanaf de grens geen mondmasker meer hoeven te dragen. De versoepeling geldt voor ritten met de langeafstandritten met de IC, ICE en de EC.

Deelstaten versoepelen ook

Het regionale vervoer in Duitsland valt niet onder de afschaffing, maar alle deelstaten lijken gehoor te geven aan de oproep van Lauterbach om ook daar de versneld de mondkapjesverplichting af te schaffen. De deelstaten Beieren, Saksen-Anhalt en Sleeswijk-Holstein hebben de mondmaskersverplichting al eerder afgeschaft. De andere deelstaten zullen de komende weken ook volgen, waarmee naar verwachting de hele verplichting in het gehele Duitse openbaar vervoer vanaf 2 februari vervalt.

De planning van de deelstaten is als volgt:

Momenteel afgeschaft: Bayern, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein
Vanaf 16 januari: Sachsen
Vanaf 31 januari: Baden-Württemberg
Vanaf 1 februari: Nordrhein-Westfalen en regio Hamburg
Vanaf 2 februari: Heel Duitsland op Thüringen na
Vanaf 3 februari: Thüringen

Advies

Volgens Lauterbach is het aantal coronabesmettingen in het land laag. De situatie in het ziekenhuis zou "gespannen, maar beheersbaar" zijn. Wel geeft hij aan dat het dragen van een mondmasker een advies zal worden. "We moeten gewoon meer vertrouwen op persoonlijke verantwoordelijkheid en vrijwilligheid."

Wel zullen de mondkapjes nog verplicht blijven in verpleeghuizen, gezondheidsklinieken en andere medische voorzieningen.