1.784 Nederlandse jongeren krijgen gratis ticket om EU te verkennen

Opnieuw worden er vanuit het DiscoverEU programma weer gratis tickets verloot aan 18-jarigen. (Foto: SBB)
Opnieuw worden er vanuit het DiscoverEU programma weer gratis tickets verloot aan 18-jarigen. (Foto: SBB)

Opnieuw mogen jongeren van 18 jaar weer op pad met de trein door Europa. De Europese Commissie heeft vanuit het DiscoverEU programma 1.784 Nederlandse jongeren gekozen voor een gratis Interrail waarmee ze maximaal dertig dagen door de EU-landen kunnen reizen.

In totaal zijn er 47.706 18-jarigen uit de 27 EU- en 6 andere Europese landen geselecteerd die tussen maart van dit jaar en februari volgend jaar door Europa mogen reizen. In totaal zijn er sinds 2016 al 212.700 Interrail-tickets uitgedeeld.

Bij het InterRail-ticket krijgen de gelukkige winnaars nu ook een kortingskaart op culturele bezoeken, leeractiviteiten, sport, eten en een accommodatie. In het voorjaar opent er weer een nieuwe inschrijvingsronde. De deelnemers moeten dan hun reisplan indienen en een aantal vragen over de EU beantwoorden.

DiscoverEU

Het DiscoverEU project is in september 2016 vanuit het Europees Parlement opgestart om achttienjarigen via een InterRail ticket Europa te laten verkennen. In juni 2017 is het project van start gegaan, waarbij er met een budget van 12 miljoen euro is geïnvesteerd om jongeren hun horizon te laten verbreden. De Europese Commissie heeft uiteindelijk aangeboden om vanwege het succes tot 2027 700 miljoen euro in het project te steken.