ProRail gaat de komende jaren strijd aan tegen geluidsoverlast langs het spoor

Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)
Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)

Spoorbeheerder ProRail gaat de komende jaren de strijd aan tegen geluidsoverlast langs het spoor. Om dit te bereiken wordt er namens een speciaal meerjaren-programma met vier partijen samengewerkt voor de realisatie van nieuwe geluidsschermen.

In het meerjarenprogramma wordt gesproken over de realisatie van raildempers over 269 kilometer spoor, geluidsschermen over een totale lengte van 72 kilometer en gevelisolatie van 2.600 huizen langs het spoor. Nog dit jaar zullen de eerste maatregelen plaatsvinden en het project duurt tot 2030.

De totale waarde van het contract met de partijen heeft een waarde van 220 miljoen euro. De komende jaren zullen er aparte overeenkomsten worden afgesloten met de verschillende aannemers, waarin ProRail de opdracht geeft om op een bepaalde locatie een geluidswerende wand te plaatsen. De planning hiervoor is momenteel niet vastgesteld, maar alle woningeigenaren uit de omgeving zullen betrokken worden bij de project om te kunnen reageren. Een overzicht van locaties is op een speciale kaart van ProRail te vinden.

Mirjam van Velthuizen-Lormans, CFO bij ProRail: "Het is mooi om te zien dat vier partijen graag met de geluidschermen voor ons aan de slag gaan. [..] We willen het geluid dat omwonenden nu van het spoor horen, terugbrengen binnen de gestelde grenzen. Dit contract is daarvoor een belangrijke stap."