CAF levert nieuwe treinen aan Australië

De Australische staat New South Wales (NSW) heeft het ontwerp gepresenteerd voor een reeks nieuwe treinen van de Spaanse treinbouwer CAF. Het gaat om een levering van 29 regionale en intercity stellen van het Civity-model waarop ook de SNG van de NS op gebaseerd is. De Australische versie zal een combinatie worden van diesel- en elektrische aandrijving en moet in 2023 in dienst komen.

De bestelling vindt plaats bij Momentum Trains. Dit is een consortium met enkele bedrijfstakken van CAF, en van UGL Rail Services (Australië), Pacific Partnerships (Australië) en DIF Infrastructuur V Coöperatief (Nederland).

Contract

De nieuwe treinen zullen worden geëxploiteerd door NSW TrainLink en worden ingezet op routes die Sydney verbinden met vele regionale gebieden in NSW, evenals met Canberra, Melbourne en Brisbane. De bestelling omvat in totaal 29 treinstellen. De waarde van het contract heeft AUD 2,8 miljard wat omgerekend 1,8 miljard euro is. Het contract omvat projectfinanciering, ontwerp, bouw en onderhoud van de nieuwe spoorwegvloot en het ontwerpen, bouwen, onderhouden en exploiteren van de nieuwe speciaal gebouwde vlootonderhoudsfaciliteit in Dubbo.

Treinstellen

De levering bestaat uit:

  • 10 driedelige regionale intercity's
  • 9 driedelige korte regionale treinen
  • 10 zesdelige regionale treinen

De nieuwe treinstellen worden voorzien van draaibare stoelen, bagagrekken boven de zitplaatsen, jaloezieën, stopcontacten, toegankelijke toiletten, wifi, reisinformatie en camerabewaking. Treinen die worden gebruikt voor langeafstandsreizen zullen een restauratierijtuig hebben.

De nieuwe treinen zullen de bestaande treintypes XPT, XPLORER en Endeavour vervangen, waarvan sommige bijna 36 jaar oud zijn en het einde van hun levensduur bereiken.