NS doet aangifte na vandalisme door stenengooiers

Een Sprinter bij station Amsterdam RAI. (Foto: Tim Adams)
Een Sprinter bij station Amsterdam RAI. (Foto: Tim Adams)

In Amsterdam hebben vandalen stenen richting het spoor en treinen gegooid. Daarbij zijn meerdere treinen beschadigd. Zowel ProRail als NS noemen dit onacceptabel en de vervoerder doet aangifte.

Het incident gebeurde de afgelopen twee dagen. Momenteel zijn er acht treinen beschadigd geraakt die hersteld moeten worden. "Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van reizigers en NS-collega’s in de trein. Daarnaast moeten de treinen van het spoor worden gehaald voor reparatie, waardoor reizigers langer onderweg zijn.", laat de NS weten.

Eelco van Asch, lid Raad van Bestuur NS: "Dit kan echt niet. Onze reizigers en collega’s moeten veilig kunnen reizen. NS heeft ondertussen aangifte gedaan. Als de daders worden aangehouden en vervolgd, zullen wij alles op alles zetten om de kosten te verhalen.

De NS laat weten dat er geen gewonden zijn gevallen, maar 'dat de schrik er wel er goed in zit'. Spoorbeheerder ProRail heeft aangegeven extra te zullen gaan surveilleren in de hoop de daders te pakken, en heeft ook de politie gealarmeerd. Er zijn ondertussen camerabeelden veiliggesteld.

De NS heeft aangegeven alle schade te gaan verhalen op de daders.