European Sleeper wil in 2023 van start gaan

Het Tsjechische Regiojet waarmee European Sleeper mee samenwerkt. (Foto: Petr S.)
Het Tsjechische Regiojet waarmee European Sleeper mee samenwerkt. (Foto: Petr S.)

De indienststelling van de nieuwe nachttrein European Sleeper zal in 2023 plaatsvinden. De organisatie heeft de ontstane vertraging dinsdag officieel bekend gemaakt. Er wordt momenteel nog onderhandeld met diverse onderaannemers over de te gebruiken wagons, staat er in een nieuwsbrief van de vervoerder te lezen.

De nachttrein zal uiteindelijk vanuit Brussel via onder meer Amsterdam, Berlijn en Dresden naar Praag rijden. Eind vorig jaar kwamen ze al met een dienstregeling. Om de treindienst mogelijk te maken werken ze samen met het Tsjechische RegioJet.

Wagons

In de mailing schrijft European Sleeper het volgende:

"We bereiden zowel de aankoop van gerenoveerde tweedehands rijtuigen voor als volledig nieuwe. We zijn op zoek naar comfortabele rijtuigen die geschikt zijn om flexibel te opereren in de meeste Europese landen. We hebben drie verschillende comfortniveaus in gedachten:

  • Luxe slapers, inclusief en-suite badkamers en toiletten
  • Comfortabele couchettes, met een gezinsvriendelijke opstelling
  • Moderne cabines, met meer privacy voor alleenstaanden of koppels

Alle comfortniveaus bevatten comfortabele matrassen, meer ruimte dan de gemiddelde nachttrein, wifi, oplaadmogelijkheden, kluisjes en leeslampjes. We zorgen voor rolstoeltoegankelijke coupés, fietsenstallingen en diverse horecagelegenheden."

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang. Aanvankelijk was het de bedoeling om de nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn-Praag al in de zomer van 2022 te faciliteren, maar vanwege de lange zoektocht naar geschikte wagons kreeg het project uitstel. In dit jaar heeft European Sleeper een nieuwe website gelanceerd die voorzien is van een nieuw logo. Maar ook is de nieuwe site geschikt voor als de kaartverkoop van start zal gaan.

De investeringen van het bedrijf komen voort uit een sharefunding-actie die de zomer van 2021 plaatsvond.