Regulier gebruik van Rotterdam Stadion mogelijk in de toekomst

Het station van Rotterdam Stadion met een museumtrein die er op dat moment tijdelijk is gestopt. (Foto: Maurits Vink)
Het station van Rotterdam Stadion met een museumtrein die er op dat moment tijdelijk is gestopt. (Foto: Maurits Vink)

Het evenementenstation van Rotterdam Stadion zal in de toekomst mogelijk een permanent regulier treinstation worden. Het station dat bij voetbalstadion De Kuip ligt is onderdeel van een plan voor een betere bereikbaarheid van Rotterdam.

In de Volkskrant wordt geschreven dat er al sinds 2019 sprake is van de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de Maas. Recentelijk zijn het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders met een een verdere uitwerking van het plan gekomen om de leefbaarheid te verbeteren. In november zal er een overleg plaats gaan vinden met het Rijk, de provincie Zuid-Holland en omliggende gemeentes. In 2023 mag de gemeenteraad hun stem laten horen over de plannen.

Plannen

In de plannen van het College staat omschreven dat er naast de Erasmusbrug en de Willemsbrug een derde verbindingsbrug wordt aangelegd. De kosten daarvan worden geraamd op 1 miljard euro. Hoewel veel omwonenden en de gemeenteraad de voorkeur geeft voor een tunnel zouden de kosten hiervan geraamd worden op 2,5 tot 3,8 miljard euro. De nieuwe brug moet fietsers en voetgangers aan de overkant brengen. Uit een onderzoek is gebleken dat autoverkeer over de brug weinig zou bijdragen aan de verkeersdrukte in de stad.

Het nieuwe vaste treinstation moet een schakel gaan vormen tussen de nieuwe Maas-verbinding en het openbaar vervoer via het spoor, metro en de bus. Over de aanpassing van het station wordt in de plannen nog niks bekend gemaakt.

Station Rotterdam Stadion

Het station van Rotterdam Stadion, ligt tussen de reguliere stations Rotterdam Zuid en Rotterdam Lombardijen, en ligt naast het voelbalstadion van De Kuip en wordt enkel bediend bij voetbalwedstrijden. Het bestaat uit een eilandperron met twee sporen waar treinen in beide richtingen kunnen vertrekken. Een verbindingsbrug zorgt voor een verbinding met het stadion.

Een van de opvallende dingen is dat het perron nog voorzien is van ouderwetse elektrische stationsborden met bestemmingen die licht kunnen geven.