Tientallen reizigers gedupeerd na stranden op Amersfoort Centraal

 (Foto: Marek Mahut)
(Foto: Marek Mahut)

Tientallen reizigers hebben de nacht van vrijdag op zaterdag op Amersfoort Centraal moeten doorbrengen. Vanwege een storing in het ICT-ssteem van ProRail konden er vanaf vrijdagavond om 23:00 geen treinen meer rijden van en naar Amersfoort. Tot grote ergernis van reizigers bleek de NS geen bussen te hebben ingezet.

"Het is heel vervelend dat reizigers op het station zijn gestrand", laat een woordvoerster van NS weten tegenover de NOS. Het inzetten van vervangend vervoer, zoals bussen, was volgens haar door een tekort aan personeel "slechts mondjesmaat" mogelijk. Rond 6:15 kon het treinverkeer weer worden hervat.

De NS is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat reizigers die door vertraging of uitval van de laatste trein op een station stranden kunnen thuiskomen. Reizigers kunnen zich dan melden bij treinpersoneel, of kunnen anders hun taxikosten bij NS declareren.

Mochten er geen NS-medewerkers aanwezig zijn die kunnen helpen, dan mag een reiziger een taxi naar huis nemen en deze kosten declareren bij de NS.

Een woordvoerder van de NS laat tegenover NU.nl weten dat er "tot een zeker tijdstip wel medewerkers op het station aanwezig waren". Echter zouden deze niet "proactief richting de reizigers gecommuniceerd" hebben dat ze een taxi konden regelen om vervolgens bij de NS te kunnen declareren.