Museumspoorlijn STAR waarschuwt spoorlopers op gevaren

Museumspoorlijn STAR waarschuwt spoorlopers op de gevaren. (Foto: M66roepers;Flickr)
Museumspoorlijn STAR waarschuwt spoorlopers op de gevaren. (Foto: M66roepers;Flickr)

Museumspoorlijn STAR in het Groningse Stadskanaal baalt van spoorlopers langs hun spoortraject vanaf Veendam.  "Tijdens de rit merken we vaak dat er mensen lopen. En dat gebeurt ook op dagen dat onze treinen niet rijden", zegt stichtingsbestuurslid Anne de Vries tegenover RTV Noord.

Tijdens ritten valt het de machinisten van de stichting op dat er mensen lns het spoor lopen, maar ook op momenten dat er niet gereden wordt zou het spoor ook door wandelaars gebruikt worden. "Het mag niet, heel simpel. Heel veel mensen weten dat niet. Die denken: er rijdt geen trein, het is open terrein, het kan wel. Maar nee, op ons terrein mag het niet.", laat De Vries weten. Hij benadrukt dat een boete kan oplopen tot bijna 200 euro. "Dan zeg ik, maak dat liever over naar de STAR. Want dat geld kunnen we wel gebruiken." vervolgt de woordvoerder van de stichting waar er 180 dagen van het jaar over het spoor gereden wordt.

Spoorlopers

Een van de slechte voorbeelden die de stichting heeft meegemaakt was dat een wandelaar met oordoppen in zijn hond uitliet terwijl er een stoomtrein naderde. Ook heeft een machinist al eens flink moeten remmen omdat er een wandelaar het spoor als wandelpad gebruikte.

Maar De Vries geeft ook aan dat er door spoorlopers bermbrandjes kunnen ontstaan als ze tijdens droge seizoenen hun sigaret doven in het berm.

De Vries benadrukt dat de perrons van de STAR de veilige plek zijn, "maar daarbuiten kan het zomaar ineens gevaarlijk worden." Treinliefhebbers kunnen zich bovendien ook vergapen aan mooie plekken op veilige afstand van het spoor.