NS gaat vanaf september minder treinen in dienstregeling laten rijden

Vanaf september zullen er minder treinen bij de NS rijden. (Foto: NS)
Vanaf september zullen er minder treinen bij de NS rijden. (Foto: NS)

De NS zal in 2023 tien procent minder treinen rijden in vergelijking met 2019. Hiermee wil het vervoersbedrijf rekening kunnen houden met het personeelstekort. De dienstregeling van 2023 gaat pas vanaf 11 december in, maar de komende maanden wordt de treindienst hier al stapsgewijs op aangepast, meldt de NS.

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS: "We willen de reiziger zo goed mogelijk bedienen en duurzame bereikbaarheid mogelijk maken. De oorspronkelijke dienstregeling voor 2023 is nog gebaseerd op de verwachte forse reizigersgroei uit 2019." Ook houdt de vervoerder in de nieuwe dienstregeling rekening met NS-personeel: "We zien dat we onze huidige dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kunnen waarmaken. Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk voor onze collega’s. We kijken naar manieren om onze collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen."

Aanpassingen aan de dienstregeling

De eerste stappen zijn al vanaf 5 september merkbaar, waarna op 11 december nog meer aanpassingen zullen volgen:

  • Op werkdagen waar zes treinen per uur rijden, zullen er nu vier per uur gaan rijden.
  • De avonddienstregeling start om 20.00 uur in plaats van 22.00 uur.
  • In het weekend en in de avonduren rijdt NS elk half uur Intercity’s en Sprinters waar dat nu elk kwartier is.

Vanaf de ingang van de nieuwe dienstregeling in december zullen de volgende aanpassingen worden doorgevoerd:

  • In de spits van vrijdag rijdt NS net zoals de rest van de dag op een aantal trajecten elk half uur Intercity’s waar dat nu elk kwartier is.
  • Op het traject Arnhem-Utrecht-Schiphol-Rotterdam blijft NS vier treinen per uur rijden in plaats van zes. De tien-minuten-trein wordt dus afgeschaald.
  • Op het traject Eindhoven-Amsterdam rijdt NS weer maandag tot en met donderdag elke tien minuten een trein in plaats van elk kwartier.
  • Op het traject HSL-Breda-Rotterdam rijdt NS drie treinen per uur, in plaats van vijf treinen per uur.
  • In de daluren, ’s avonds en in het weekend rijdt NS elk half uur Intercity’s en Sprinters waar dat nu elk kwartier is.
  • De avonddienstregeling start om 20.00 uur, in plaats van 22.00 uur