Oude spoorlijn weer zichtbaar door droogte

In de Maneswaard langs de Nederrijn bij het Gelderse Opheusden is een oud stukje spoorrails droog komen te liggen vanwege de lage waterstanden in de rivieren. Het smalspoor dat nog in goed zichtbare staat zou verkeren zou vroeger in de twintigste eeuw gebruikt zijn voor kleiwinning.

Volgens natuurliefhebber Rieky van Dam, die op de Facebookpagina Natuur in Gelderland zijn verhaal heeft geplaatst, werd er in de plas klei gewonnen wat met wagentjes via smalspoor de rails naar de Rijn gezet. Daar werd het overgezet op een ponton die het af- en aanvoerde naar de steenfabriek aan de overkant, in de Blauwe Kamer.

De spoorrails zou op een stelling hebben gestaan zodat het spoorlijntje boven het water zou hebben gestaan. Op de foto is te zien dat het smalspoor wonderbaarlijk nog in zijn vroegere staat zichtbaar is.

De afgelopen dagen zijn veel liefhebbers naar de Gelderse plaats afgereisd om het stukje nostalgie te kunnen bewonderen. Het kleine stukje spoorlijn ligt vlak bij het pontje bij restaurant 't Veerhuis in Opheusden.