Betaalde parkeerplaatsen bij station nu voorzien van kentekenherkenning

De nieuwe entree van de Q-Park parkeerplaatsen bij het station. (Foto: Treinenweb)
De nieuwe entree van de Q-Park parkeerplaatsen bij het station. (Foto: Treinenweb)

Vanf vorige week is het bij 53 P+R locaties bij de stations mogelijk om in en uit te rijden met behulp van kentekenherkenning. Alle betaalde P+R locaties zijn, in samenwerking met Q-Park, inmiddels voorzien van een nieuw systeem dat dit mogelijk maakt.

"Soms is de auto de beste manier om naar het station te komen. De trein brengt deze reizigers vervolgens verder naar hartje stad. Een handige combinatie, maar dan is het wel zo prettig als reizigers snel en makkelijk kunnen parkeren. Gemiddeld komt 6 procent van de reizigers met de auto naar het station om vervolgens de trein te pakken. Uit onderzoek weten we dat de mogelijkheid tot parkeren voor deze groep reizigers heel belangrijk is. Als die er niet zou zijn, kiest een kwart van deze reizigers niet voor de trein", zegt Nadi van der Heiden communicatieverantwoordelijke autoparkeren bij NS.

Makkelijker in- en uitrijden

Bij binnenkomst wordt het kenteken van de auto automatisch gescand. Daarna kan een reiziger parkeren en direct door naar de trein. Betalen kan vervolgens tijdens het uitrijden en vanuit de auto. Het kenteken wordt gescand en het bedrag verschijnt op het display. Door een OV-chipkaart of e-ticket aan te bieden, wordt automatisch reizigerskorting berekend. Vervolgens is het betalen met betaalpas, creditcard of NS-Business Card en de reiziger kan zijn weg vervolgen. Voor P+R abonnementhouders is het extra makkelijk, bij zowel het in- als uitrijden wordt het kenteken herkend en gaan de slagbomen direct open. Een ander voordeel is de reiziger ook in de NS-app nu kan zien hoeveel parkeerplekken er nog vrij zijn.

Deur tot deur

NS wil reizigers helpen met een zo makkelijk mogelijke reis van deur tot deur. Volgens de vervoerder komt zo’n 6 procent van de treinreizigers met de auto naar het station en wil daar ook parkeren. Hiervoor zijn bij stations zo’n 52.000 parkeerplekken beschikbaar. Bij 265 stations zijn er P+R locaties waar reizigers gratis kunnen parkeren. Bij 43 stations parkeren treinreizigers voordelig en krijgen korting met hun OV-chipkaart of e-ticket als ze die dag een treinreis hebben gemaakt. Het dagtarief met reizigerskorting is afhankelijk van de locatie, maar is altijd maximaal € 8 per dag en op sommige locaties zelfs gratis.