Breng blijft bussen en treinen rijden in regio Arnhem-Nijmegen

Breng blijft de komende paar jaar nog steeds rijden in de vervoersregio Arnhem-Nijmegen. (Foto: Roel Hemkes)
Breng blijft de komende paar jaar nog steeds rijden in de vervoersregio Arnhem-Nijmegen. (Foto: Roel Hemkes)

Hermes die onder de naam Breng rijdt in de vervoersregio Arnhem-Nijmegen, blijft vanaf 11 december 2022 het bus- en treinvervoer verzorgen. Dit is het resultaat van de onderhandelingen over de noodconcessie voor 2 jaar.

De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. De bestaande bussen en treinen worden ingezet. In de noodconcessie worden wel vernieuwingen doorgevoerd zoals de aanschaf van 10 nieuwe trolleybussen die zonder bovenleiding kunnen rijden, de introductie voor betalen met je bankpas via OV-Pay en afstemming met andere aanbieders van mobiliteitsdiensten.

Dienstregeling

De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. Dit is een afgeschaalde dienstregeling omdat het aantal reizigers nog niet op het peil is van voor de corona-pandemie. De dienstregeling wordt opgeschaald als 80 procent van de reizigers is teruggekeerd.

De bestaande bussen en treinen worden ook in de noodconcessie ingezet. Het gaat hier om de 9 GTW-treinen, 40 trolleybussen, 259 CNG bussen en buurtbussen en de dieselbussen voor scholierenlijnen en versterkingen. De CNG-bussen krijgen een levensduurverlengende onderhoudsbeurt.

OV-Pay

In het programma van eisen voor de noodconcessie staan nu ook eisen voor het invoeren van het nieuwe betalen OVpay tijdens de looptijd van de noodconcessie. Hiermee wordt het mogelijk om ritten met een bankpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch te betalen. Momenteel wordt dit al beproefd in diverse regio's verspreid over heel het land. Ook worden alle chipkaartlezers op stations en in voertuigen al omgebouwd voor deze mogelijkheid.