Berner Oberland-Bahnen bestelt nieuwe treinen

De Berner Oberland-Bahnen in Zwitserland heeft een bestelling van aangekondigd voor zes Stadler treinstellen die in de winter van 2025-26 in gebruik zullen worden genomen. Het gaat om driedelige elektrische treinstellen voor de spoorlijn Interlaken Ost - Lauterbrunnen en Interlaken Ost - Grindelwald waarna er een verbinding is met de bijzondere Jungfrau-top op 4158 meter hoogte.

De bestelling maakt het mogelijk om straks met een frequentie van vijftien minuten te rijden naar het nog te openen station Matten tussen Interlaken Ost en Wilderswil, waar een grote park-and-ride parkeerplaats is gepland om het verkeer van lokale wegen in de Lütschinen-vallei tegen te gaan.

Nieuwe stellen

De nieuwe stellen zullen van het type ABeh 4/8 zijn. Momenteel bezit de BOB al een hoeveel stellen van het soortgelijke type ABDeh 8/8 die vanaf 2017 geleverd zijn. Alle stellen zijn voorzien van een tandradsysteem om steile hellingen op te komen, en zijn geschikt voor smalspoor van 1000 mm en 1,5 kV gelijkstroom voor de tractie bia de bovenleiding. In tegenstelling tot de eerder geleverde treinen zijn deze stellen voorzien van airconditioning en nieuwe deursystemen met schuifdeuren. Ze zullen 140 zitplaatsen hebben en ruimte voor kinderwagens, fietsen, ski's en snowboards.