Kaartverkoop voor '9 euro' kaartje van Deutsche Bahn gestart

Vanaf vandaag is voor iedereen het '9 euro ticket' te koop om een maand onbeperkt te reizen bij de DB. (Foto: hpgruesen (Pixno))
Vanaf vandaag is voor iedereen het '9 euro ticket' te koop om een maand onbeperkt te reizen bij de DB. (Foto: hpgruesen (Pixno))

Vanaf vandaag is de verkoop van het '9 euro' kaartje van de Deutsche Bahn gestart. Met dit ticket is het mogelijk om gedurende de maand onbeperkt met het Duitse regionale openbaar vervoer te reizen. Het ticket is speciaal in leven gebracht om huishoudens tegemoet te komen vanwege de gestegen brandstof- en energieprijzen die ontstaan door de crisis in de Oekraïne vanwege de oorlog.

De Duitse Minister Wissing van Verkeer noemde het '9 euro ticket' een enorme kans voor duurzame mobiliteit. Echter lijkt niet iedereen deze actie toe te juichen. Het Duitse Waddeneiland Sylt wat enkel met de trein te bereiken is heeft aangegeven niet klaar te zijn voor een enorme toestroom aan toeristen. Ook de Duitse vakbonden en reizigersorganisaties houden hun hart vast vanwege de drukke treinen.

Verkoop van het ticket

Het ticket is persoonlijk, voor iedereen beschikbaar en via meerdere wegen te koop. Dit kan via de website van de DB, de kaartautomaat in Duitsland of de app van de DB. Ook zijn er signalen van enkele reizigers dat de VRR-kaartautomaat op Arnhem Centraal deze tickets ook uitprint. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er tot aan Emmerich nog een los kaartje moet worden gekocht. Uitchecken met de chipkaart is nog niet mogelijk. Per vervoersautoriteit kunnen de regels met betrekking tot de grenspassages verschillen. Zo staat de autoriteit AAV rondom Aachen het wel weer toe om met het ticket via de bus de Nederlandse grens te passeren.

Geldigheid

Voor 9 euro kan er gedurende de kalendermaand onbeperkt in het regionale openbaar vervoer worden gereisd. Ritten in de Intercity's, ICE, Eurocity en vallen hier niet onder. Ook voor langeafstandbussen zijn de tickets niet geldig. Het ticket is enkel geldig voor de tweede klas en reserveren van een zitplaats is niet mogelijk. Ook is het ticket niet overdraagbaar, en kunnen er geen fietsen mee worden vervoerd. Voor honden dient in het algemeen een apart kaartje te worden gekocht.

Het ticket is enkel in Duitsland geldig, en geldt niet in Nederland. Reizigers die via Weener, Gronau of Aken de grens over gaan kunnen op die stations nog uitchecken met hun OV-chipkaart. Op Emmerich is er momenteel nog geen OV-zuiltje te vinden hoewel deze al wel aangekondigd is.