ProRail werkt aan geluidsscherm langs HSL bij Zoetermeer

Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)
Het HSL-spoor bij Zoetermeer en Lansingerland (Foto: Maurits90)

De komende dagen zullen er 's nachts werkzaamheden op de hogesnelheidslijn (HSL) plaatsvinden bij Zoetermeer. Er zal dan gewerkt worden aan de plaatsing van een nieuw geluidsscherm.

De werkzaamheden duren tot donderdagochtend 12 mei. Het geluidsscherm komt te staan aan de westzijde van de spoorlijn en moet straks zorgen voor minder geluidsoverlast voor omwonenden.

Het scherm wordt vier meter hoog en wordt geplaatst over een lengte van 400 meter. Deze komt ten noorden van het al bestaande scherm te staan. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe scherm begin 2023 klaar. Er wordt enkel vanaf middernacht tot 5:30 gewerkt omdat er op dat moment geen treinen over het spoor rijden.

Eerdere aanpassing aan scherm

In de laatste drie maanden van 2021 heeft ProRail het bestaande lange scherm met een lengte van 2,4 kilometer al aangepast. De transparante panelen zijn toen vervangen door panelen die geluid absorberen. Met het plaatsen van het nieuwe stuk scherm zijn straks alle bovenwettelijke maatregelen in Zoetermeer uitgevoerd, zoals door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) bepaald is.

Buitendienststellingen

In de weekenden van 11 juni, 10 september en 8 oktober wordt het gehele treinverkeer op de HSL stilgelegd vanwege de werkzaamheden. De aannemer plaatst dan palen in de grond als fundering voor het nieuwe scherm

Bovenwettelijke maatregelen

Volgens ProRail valt het geluid van de treinen op de HSL binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden overlast van het treinverkeer op het traject sinds dat de HSL is gaan rijden in 2009. Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van I&W in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL, die dus plaats zullen vinden. Ook in andere gemeenten dan Zoetermeer, zoals Kaag en Braasem, worden er later in dit jaar nog maatregelen langs het spoor genomen.