Treinen staan tijdens Nationale Dodenherdenking twee minuten stil
Op 4 mei herdenken alle vervoerders de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Zoals elk jaar zal het treinverkeer tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil worden gezet. Ook op alle stations wordt dan stilte in acht genomen.
Op deze manier willen de NS en andere vervoerders haar reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. Ook zal veel van het treinpersoneel op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform dragen; het officiële symbool van herdenken en vieren.
Herdenkingen op stations
Op diverse stations vinden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan op station Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen.
Op station Amsterdam Centraal wordt op 4 en 5 mei een theatervoorstelling gehouden in de Koninklijke Wachtkamer, georganiseerd door Theatergezelschap Blond&Blauw. Dit is onderdeel van het programma van Theater na de Dam. Op 5 mei is de voormalige 3e klas Wachtkamer het podium voor Huizen van Verzet, waarbij drie verhalen worden verteld onder de titel De sporen van Amsterdam Centraal.
Herdenking spoormedewerkers
Naast de gelegenheid tot herdenken om 20.00 uur, vindt op woensdag 4 mei de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.