Liften op station Harderwijk buiten dienst vanwege brute vandalisme

Twee liften zijn op station Harderwijk butien dienst gesteld vanwege grove vernieling. (Foto: ProRail)
Twee liften zijn op station Harderwijk butien dienst gesteld vanwege grove vernieling. (Foto: ProRail)

Twee liften op station Harderwijk zijn op brute wijze vernield. Omdat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd moeten de liften buiten dienst gesteld worden in afwachting van herstelling, wat volgens ProRail ongeveer drie maanden of langer kan duren.

De liften zijn belangrijk voor de toegang van het station. Het gaat om de liften naar het voorplein en naar het perron die buiten dienst gesteld zijn omdat de deuren met grof geweld vernield zijn. De spoorbeheerder heeft bij de politie aangifte gedaan en er wordt gekeken of er camerabeelden van de daders beschikbaar zijn. Ook wil de spoorbeheerder alle schade op de daders verhalen.

Veiligheidseisen

Vanwege de strenge veiligheidseisen mag de deur niet door andere beplating of afdichting worden vervangen, meldt ProRail. Wel onderzoeken ze met gespecialiseerde partijen of er alternatieve mogelijkheden zijn om de lift zo snel mogelijk weer in dienst te kunnen bengen, echter is de levering van liftonderdelen een algemener probleem dat veroorzaakt wordt door personeels- en materiaaltekorten bij liftleveranciers.

Reisassistentie

Reizigers die hulp nodig hebben kunnen contact opnemen met Reisassistentie via de website NS. van NS. Zij kunnen de reiziger op alternatieve wijze begeleiden.