Mogelijk binnen twee weken einde aan mondkapjesverplichting in OV

Mogelijk zal de mondkapjesverplichting in het OV vanaf 23 maart vervallen. (Foto: FaceMePLS)
Mogelijk zal de mondkapjesverplichting in het OV vanaf 23 maart vervallen. (Foto: FaceMePLS)

Het ziet er naar uit dat mogelijk vanaf 23 maart de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer ten einde komt. Dat melden bronnen uit Den Haag tegenover de media en het ANP. Ook zouden dan de overige coronamaatregelen vervallen. Het kabinet heeft hierover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT).

Het is nog niet geheel zeker of de verplichtingen geschrapt worden. Momenteel zouden er nog een groot aantal besmettingen zijn, die zich (nog) niet direct vertalen in opnames in ziekenhuizen. Maar het RIVM waarschuwde afgelopen dinsdag wel dat de besmettingen toenemen onder 60-plussers, die vatbaarder zijn. Vandaag gaat het OMT in overleg, en als de situatie het toelaat lijken de versoepelingen door te kunnen gaan.

Dinsdag zal het kabinet de definitieve knoop doorhakken of de maatregelen ten einde kunnen worden gebracht. Naar verwachting zal er geen traditionele persconferentie door Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) worden gehouden, maar een publieke toelichting.

Momenteel zijn mondkapjes enkel nog verplicht in en rond het openbaar vervoer, op de gehele luchthaven en in het vliegtuig. Daarnaast blijft het advies om een mondkapje te dragen op plekken waar het druk is.