Vandaag geen treinen meer vanwege storm Eunice

Vrijdag rijden er vanaf 14:00 vanwege storm Eunice geen treinen meer. (Foto: Treinenweb)
Vrijdag rijden er vanaf 14:00 vanwege storm Eunice geen treinen meer. (Foto: Treinenweb)

Vanwege de storm Eunice rijden er vanaf vandaag 14.00 uur geen binnenlandse én internationale treinen meer. Weerbureaus verwachten een extreem harde wind die voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit heeft grote impact op het spoor.

De hele dag zullen er geen treinen meer rijden. Ook het overige openbaar vervoer is stilgelegd of aangepast. Ook goederentreinen rijden niet. In de ochtend vielen er al diverse treinen uit. Ook Arriva, Breng en Connexxion en Qbuzz hebben inmiddels hun treinverkeer gestaakt.

De NS vindt het heel vervelend dat het zoveel hinder voor treinreizigers geeft, maar ze hebben dit besluit genomen vanwege de veiligheid op het spoor. Er bestaat een kans dat er bomen op het spoor waaien, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerk te gevaarlijk.

KNMI: Code rood

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag en -avond code rood uitgegeven voor de kustprovincies en het Waddengebied, omdat storm Eunice de komende uren over ons land raast. Het hoogste weeralarm geldt vanaf 14.00 uur voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het IJsselmeergebied. In de rest van Nederland geldt code oranje, behalve in Limburg. Daar is het code geel.

ProRail: "Niet afwachten"

"We kunnen niet afwachten tot de storm losbarst en dan alles stilzetten. Dat is onmogelijk en gevaarlijk", zegt CEO John Voppen van ProRail in gesprek met De Telegraaf. Daarin legt Voppen uit waarom ProRail heeft besloten om donderdag al maatregelen te treffen in verband met de storm.

"We krijgen te maken met extreme situaties en dan moet je een stap naar voren zetten. Zo heeft iedereen de tijd om veilig thuis te komen. Dat geldt ook voor onze eigen mensen van de storingsdienst. We snappen als geen ander wat voor impact het heeft om deze maatregel te treffen. ProRail en de vervoerders vinden het heel vervelend voor dat reizigers en verladers hinder ondervinden, maar Eunice is dan ook een storm van een bijzonder kaliber.", vervolgt hij.