Stadler levert KISS-dubbeldekstreinen aan Slowakije

Een render-afbeelding van Stadler (Foto: Stadler)
Een render-afbeelding van Stadler (Foto: Stadler)

Stadler heeft afgelopen week bekend gemaakt voor het eerst dubbeldeks treinstellen aan de Slowaakse spoorwegmaatschappij ZSSK te leveren. Het gaat om de levering van vier dubbeldeks treinen van het type KISS. Volgens het contract moeten de voertuigen eind 2023 worden afgeleverd.

De zesdelige voertuigen zijn bedoeld voor gebruik op regionale lijnen in West- en Midden-Slowakije. Volgens het contract zouden de levering van de vier nieuwe treinstellen tegen het einde van 2023 moeten plaatsvinden.

Huidige vloot

De ZSSK-vloot omvat al 21 enkeldeks GTW-stellen van Stadler, waarvan 15 smalspoor GTW's met elektrische aandrijving en 6 normaalspoor GTW's met diesel-elektrische aandrijving. In het najaar van 2018 plaatste de Slowaakse vervoerder ook een bestelling voor vijf GTW tandheugel-adhesie-treinstellen en een multifunctionele tandheugel-adhesielocomotief voor gebruik op bergbanen in de Hoge Tatra.

Meer over de voertuigen

De KISS-voertuigen die zesdelig zijn, zullen 155 meter lang zijn en bieden plek voor meer dan 600 zitplaatsen in 1e en 2e klas. Ze hebben een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur. De treinen hebben zijn drempelvrij en heeft vier toiletten, waarvan één voor mensen met beperkte mobiliteit. De multifunctionele compartimenten bieden niet alleen plaats voor rolstoelgebruikers, maar ook royale opbergruimte voor fietsen, kinderwagens en bagage.

De nieuwe KISS-voertuigen hebben een uitgebreid klimaatsysteem voor de passagierscompartimenten en de bestuurderscabines. Passagiers profiteren van een modern passagiersinformatiesysteem en wifi. Camera's binnen en buiten, evenals op het dak om de stroomafnemer te observeren, zorgen voor een veilige bediening van het spoor. De voertuigen zijn ook uitgerust met een gecertificeerd energieverbruikmeetsysteem en een nauwkeurig passagierstelsysteem.