Snelheidsmeter treinramp Harmelen geschonken aan Spoorwegmuseum

De snelheidsmeter van een locomotief die betrokken was bij de treinramp bij Harmelen op 8 januari 1962, is geschonken aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. De treinramp is de grootste nationale spoorwegramp in de geschiedenis waarbij 93 mensen om het leven kwamen.

Het Spoorwegmuseum opent op 8 januari volgend jaar, zestig jaar na het ongeluk, een expositie over de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Een ingenieur van de Nederlandse Spoorwegen nam destijds de snelheidsmeter van de sneltrein mee. Zijn nazaten hebben die aan het Spoorwegmuseum geschonken. De tentoonstelling Treinramp Harmelen is tot en met 30 oktober 2022 in het Spoorwegmuseum te zien.

Treinongeval

De treinramp bij Harmelen vond plaats op maandag 8 januari 1962 om 9.19 uur bij Harmelen gelegen aan de spoorlijn Utrecht - Gouda. Bij het ongeval waren twee treinen betrokken. De eerste was stoptrein 464 die met Mat'46 werd gereden die onderweg was vanuit Woerden in de richting van Breukelen. Deze trein vertrok om omstreeks 9.15 uur uit Woerden en had naar schatting 180 reizigers aan boord.

De andere betrokken trein was de sneltrein die onderweg was naar Rotterdam met circa 900 inzittenden. Deze werd gereden door locomotief 1131.

Op het moment van de ramp hing er een dichte mist in de polder waar de spoorlijn van Breukelen naar Woerden gelijkvloers aansloot op de lijn van Utrecht naar Gouda. De machinist van de sneltrein ziet het rode sein, zet een remming in, maar kan niet voorkomen dat hij met 107 kilometer per uur vrijwel frontaal in botsing komt met de stoptrein.

Ter nagedachtenis is er in Harmelen in 2012 een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de overledenen.