Dienstregeling 2022: Meer intercity's, meer Sprinters en een nieuwe Nightjet

De dienstregeling van 2022 gaat vanaf zondag 12 december in. (Foto: NS)
De dienstregeling van 2022 gaat vanaf zondag 12 december in. (Foto: NS)

Vanaf 12 december 2021 gaat de nieuwe dienstregeling van 2022 in. Zo gaan er meer intercity's rijden in een tien-minuten-dienstregeling, en zullen er ook meer Sprinters gaan rijden. Ook Zeeland krijgt een snellere verbinding met de Randstad. Daarnaast gaat ook de nieuwe Nightjet naar Zürich van start.

De NS heeft ook een overzichtskaart gepubliceerd met alle wijzigingen in de dienstregeling.

Binnenlands

Tienminuten intercity Rotterdam - Schiphol - Arnhem
Op onderstaande trajecten gaat doordeweeks een tienminutentrein als intercity rijden. Op dit moment rijdt deze al als proef op de woensdagen. Er rijdt dan zes keer per uur een Intercity.

  • Rotterdam - Delft - Den Haag - Leiden - Schiphol
  • Nijmegen - Arnhem - Ede-Wageningen - Utrecht - Schiphol

Tienminuten Sprinter Rotterdam - Dordrecht
Tussen Rotterdam - Dordrecht gaat de eerste tienminutenSprinter van Nederland rijden. Overdag rijdt iedere tien minuten een Sprinter. Op dit moment rijdt deze al als proef op de woensdagen.

Extra intercity naar Zeeland
De verbinding tussen Zeeland met Noord-Brabant en de Randstad is verbeterd. Eén van de twee intercity's stopt per uur alleen op de grotere stations Vlissingen, Middelburg en Goes. De verbinding naar de Randstad wordt hierdoor 15 minuten sneller. Ook komt er een nieuwe Sprinterverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal waarbij de Sprinter twee keer per uur rijdt.

Kortere reistijden in Noord-Holland
De Intercity's tussen Alkmaar - Haarlem gaan in de ochtend- en avondspits in beide richtingen rijden. Reizigers uit Beverwijk, Castricum en Heiloo krijgen hiermee meer reismogelijkheden.

  • Tussen Uitgeest - Amsterdam Centraal wordt het aantal Sprinters in het weekend verdubbeld, van twee naar vier keer per uur.
  • Door een verbeterde overstap in Hoorn komen een aantal spitstreinen tussen Den Helder, Enkhuizen en Amsterdam te vervallen.

Meer treinen Leiden - Utrecht
Er gaan meer treinen rijden tussen Leiden - Alphen a/d Rijn - Utrecht. De Sprinter rijdt het grootste gedeelte van de dag door naar Woerden en Utrecht. De Intercity tussen Leiden en Utrecht zal als Sprinter doorrijden naar 's-Hertogenbosch. Hiermee zal er vanaf deze dienstregeling enkel Sprinter-materieel ingezet worden tussen Woerden en Leiden.

Amsterdam - Rotterdam - Breda (HSL)
Medio 2022 verwacht de NS de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie in te zetten in de dienstregeling. Een exacte datum is nog niet bekend. Wel is de NS sinds kort begonnen met hun eigen test- en opleidingsritten nadat treinbouwer Alstom hun testen heeft afgerond.

Internationaal

Nightjet Amsterdam Centraal - Zürich
Vanuit Amsterdam reis je dagelijks in de avond met een nieuwe Nightjet-verbinding naar Basel en Zürich. In omgekeerde richting arriveert elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland. Deze wordt overigens nog niet uitgevoerd met het nieuwe materieel wat eerder dit jaar gepresenteerd is.

IC Brussel van en naar Amsterdam Centraal
De IC Brussel gaat ieder uur van en naar Amsterdam Centraal. Hiermee komt de verbinding naar Den Haag HS te vervallen. Reizigers tussen Den Haag en Brussel kunnen reizen via een sneller alternatief met een overstap in Breda of Rotterdam.

Vanaf maart Thalys - Amsterdam
In maart gaat weer een Thalys tussen Amsterdam en Marne-la-Vallée-Chassy (Disneyland Parijs) rijden via Airport Charles de Gaulle.

Arriva Limburg

Er zullen vanaf 10 januari 2022 tussen Nijmegen en Venray zes retourritten worden geschrapt in de daluren. Vanaf 5 september 2022 worden deze met ingang van het nieuwe schooljaar weer toegevoegd aan de dienstregeling.