Zweedse Onrail leaset EuroDual bij ELP

Een schets van de nieuwe EuroDual voor het Noorse Onrail (Foto: ELP / Onrail)
Een schets van de nieuwe EuroDual voor het Noorse Onrail (Foto: ELP / Onrail)

De Noorse particuliere spoorvrachtvervoerder Onrail heeft met European Loc Pool (ELP) een leaseovereenkomst getekend voor twee innovatieve hybride EuroDual locomotieven van Stadler.

De locomotieven zullen vanaf 2022 worden ingezet op de lijn van Fauske naar Oslo in Noorwegen, wat slechts gedeeltelijk is geëlektrificeerd en dus bij uitstek geschikt is voor hybride transporten. De nieuwe treindienst loopt langs de Nordland-spoorlijn, de langste route van Noorwegen. Deze spoorlijn is ruim 1200 kilometer lang, begint bij Bodø en eindigt bij Trondheim.

EuroDual voor Noorwegen

De mogelijkheid van de EuroDual om over te schakelen van elektrisch naar diesel, en andersom, biedt geheel nieuwe transportmogelijkheden voor Onrail en haar klanten. De EuroDual combineert het vermogen van 9MW onder de bovenleiding met 2,8MW (duurzaam) dieselvermogen en is ontworpen voor zwaar transport op de hoofdlijn, maar hij is ook uitgerust met een radiografische afstandsbediening om rangeerklussen uit te voeren.

Voor de dieselaandrijving beschikt de rijdende krachtpatser over een Caterpillar
C175-motor, die voldoet aan de nieuwste Euro 3B-emissienormen, waardoor de CO2-uitstoot van het bedrijf wordt geminimaliseerd. Ook voldoen de locomotieven aan de nieuwste normen zoals ergononie en veiligheid. Het aangebrachte winterpakket maakt bediening ook onder extreme weersomstandigheden mogelijk.

European Loc Pool

European Loc Pool is een jonge leasemaatschappij ontstaan in 2018 en gevestigd in het Zwitserse Frauenfeld, Zwitserland. Locomotieven die er geleased worden zijn in het contract voorzien van een full-service leasepakket die een hoop klussen voor de huurder ontzorgt. Zo bevat het contract een verzekeringsaanbod, evenals de mogelijkheid om de livrei van de locomotief aan te passen. Vanaf medio 2023 zal de Euro9000 ook in het portfolio van ELP komen. Deze locomotief die gelijksoortig zal zijn, biedt mogelijkheden met het meerspanningssysteem om in meerdere landen te kunnen worden ingezet, waaronder Nederland.