Nieuw-Zeelandse KiwiRail tekent contract voor locomotieven van Stadler

Het design van de nieuwe locomotieven (Foto: Stadler)
Het design van de nieuwe locomotieven (Foto: Stadler)

Stadler en de Nieuw-Zeelandse vervoerder KiwiRail hebben een raamovereenkomst getekend voor een eerste serie van 57 locomotieven. Het is voor het eerst dat Stadler aan dit land spoorwegmaterieel levert. De orderwaarde heeft een waarde van 228 miljoen euro.

KiwiRail is een staatsbedrijf dat eigendom is van de Nieuw-Zeelandse regering en verantwoordelijk is voor het nationale spoorwegnet van Nieuw-Zeeland en het exploiteren van het Nieuw-Zeelandse goederenvervoer per spoor en veerdiensten tussen eilanden.

Smalspoor locomotieven

Als onderdeel van het getekende contract zal Stadler een ultramoderne smalspoorlocomotief leveren. Deze is afgestemd op de eisen en de specifieke bedrijfsprocessen van KiwiRail en bevat beproefde componenten en systemen. De nieuwe locomotieven worden ingezet in het goederen- en personenvervoer.

In lijn met Stadler's focus op duurzame oplossingen voor het spoorvervoer, zullen de locomotieven voldoen aan de nieuwste Europese emissienormen om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te laten dalen. De smalspoorlocomotieven zijn met twee cabines uitgerust en voorzien van een dieselmotor met een vermogen van 3000 kW. Hierdoor kan KiwiRail in veel gevallen de treinen met minder locomotieven laten rijden dan met de huidige dienst. De cabines zijn ontworpen in nauwe samenwerking met KiwiRail en voldoen aan de laatste Europese normen om een ​​ergonomische, comfortabele en veilige werkomgeving te creëren voor het treinpersoneel.

"Vervanging van 47 jaar oud materieel"

Greg Miller, CEO van de KiwiRail Group reageert: "De 57 locomotieven vervangen onze vloot op het Zuidereiland, die gemiddeld 47 jaar oud is. De hoogwaardige, zuinige en krachtigere locomotieven van Stadler zullen ons in staat stellen een betrouwbaardere service te bieden en meer goederen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland van de weg naar het spoor te verplaatsen. De emissiearme locomotieven zijn ook een belangrijke stap in het plan van KiwiRail om in 2050 emissieneutraal te zijn."

Peter Spuhler, voorzitter en CEO van Stadler, reageert verheugd op het tekenen van het contract: "Het is een grote eer voor Stadler om onze moderne en technologisch innovatieve locomotieven voor het eerst aan Nieuw-Zeeland te mogen leveren. Wij danken KiwiRail voor deze opdracht en kijken uit naar een succesvolle samenwerking."