2.000 Nederlandse jongeren maken kans op InterRail-reis door Europa

In Nederland maken ruim 2000 jongeren kans op een gratis InterRail ticket (Foto: SBB)
In Nederland maken ruim 2000 jongeren kans op een gratis InterRail ticket (Foto: SBB)

Volgend jaar zijn er 2.036 Nederlandse jongeren die mee kunnen dingen naar een gratis InterRail-treinreis door Europa, via het zogenoemde DiscoverEU-programma. Vanaf dinsdag gaat de aanmelding open waarbij in heel Europa maar liefst 60.000 tickets worden weggegeven. De deelnemers moeten geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 en moeten een aantal vragen beantwoorden.

De rit die de winnaars naar eigen wens kunnen afleggen mag maximaal 30 dagen duren. Met de actie kunnen ze "hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten", stelt de commissie. De gratis DiscoverEU-pas, die in 2018 voor het eerst door het dagelijks EU-bestuur werd uitgegeven is razend populair geworden. "De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd", zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de commissie, die wijst op de lockdowns en de coronamaatregelen die in de landen geldig waren.

De aanvraag moet voor 26 oktober 12:00 ingediend zijn en is hier in te dienen. Tijdens deze ronde zullen er meer InterRail-tickets dan eerder worden weggegeven

DiscoverEU

Het DiscoverEu project is in september 2016 vanuit het Europees Perlement opgestart om achttienjarigen een InterRail ticket cadeau te geven. In juni 2017 is het project van start gegaan, waarbij er met een budget van 12 miljoen euro is geïnvesteerd om jongeren hun horizon te laten verbreden. De Europese Commissie heeft uiteindelijk aangeboden om vanwege het succes tot 2027 700 miljoen euro in het project te steken.