Staking NS treft servicepersoneel en IC Brussel

De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)
De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)

De vakbonden FNV en VVMC hebben voor vandaag acties aangekondigd op de IC Brussel en voor servicemedewerkers op de stations. Op de IC Brussel moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en uitval van treinen, en op de grotere stations moeten reizigers rekening houden met minder aanwezig servicepersoneel.

De servicemedewerkers zijn boos over de door NS voorgestelde inkrimping van het aantal servicestations. "Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent", zegt FNV-bestuurder Roos Rahimi. Het conflict op de IC Brussel heeft te maken met de arbeidsvoorwaarden. De vakbonden stellen dat het serviceverlenend treinpersoneel minder betaald krijgen dan het personeel op de internationale treinen Thalys, Eurostar, ICE, IC Berlijn en de Nightjet. 

NS reageert teleurgesteld

De NS noemt het teleurstellend dat vakbonden FNV Spoor en VVMC servicemedewerkers van NS hebben opgeroepen om het werk neer te leggen. Op stations die een balie van Tickets & Service hebben, zal deze morgen mogelijk gesloten blijven.

Reizigers kunnen wel gebruik maken van de servicezuil op het station of klantenservice bellen voor ondersteuning op afstand. De NS zet om de overlast te beperken extra medewerkers in bij de klantenservice, maar vragen reizigers rekening te houden met een langere wachttijd aan de telefoon. Reisassistentie voor reizigers met een beperking blijft beschikbaar.

Ultimatum

De NS heeft eerder al schriftelijk gereageerd op het ultimatum van de bonden:
"Uit uw ultimatum maakt NS op dat u niet meer met ons in gesprek wilt over de personele gevolgen van de herinrichting Service Stations. Wij zijn verbaasd dat u overgaat tot het stellen van een ultimatum, alvorens wij met elkaar hebben besproken hoe we de gevolgen voor medewerkers zoveel als mogelijk kunnen beperken. NS is dan ook van mening dat er geen sprake is van een eindbod". De vervoerder geeft aan al herhaaldelijk in gesprek te willen gaan met de bonden. De bonden hebben inmiddels aangegeven zolang de NS niet aan de eisen voldoet, dat er ook stakingsacties bij het rijdende personeel kan plaatsvinden.

Reisadvies IC Brussel

De IC Brussel zal vandaag enkel tussen Breda en Brussel rijden. Reizigers naar of van Amsterdam, Schiphol, Rotterdam of Den Haag zullen gebruik moeten van van een normale intercity of de Intercity Direct. Reizigers die vanaf Breda naar België reizen hoeven in dit geval, zoals gebruikelijk geen toeslag te betalen.