Treinpersoneel IC Brussel legt woensdag werk neer

Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)
Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)

De conducteurs van NS International die op de Intercity Brussel rijden leggen woensdag 22 september de hele dag het werk neer. Ze zijn boos omdat ze minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys, Eurostar en ICE, IC Berlijn en Nightjet.

Volgens Treinreiziger.nl legt het treinpersoneel het werk neer omdat ze een lagere toeslag krijgen dan die gebruikelijk is als compensatie voor extra kennis van buitenlandse wet- en regelgeving.

Henri Janssen, FNV Spoor: "De conducteurs van NS International hebben een veeleisend takenpakket maar krijgen daar niet naar betaald. Wat hen extra boos maakt, is dat er geen verschil in beloning is tussen de machinisten van NS Internationaal die werken op de drie verschillende onderdelen. Waarom doet hun werkgever dat bij de conducteurs dan wel?

Rob de Groot, bestuurder VVMC: “De onderhandelingen die in 2018 waren gestart, lagen stil vanwege corona en opeens komt NS International met een eindbod dat nergens op slaat. De werkgever biedt niet alleen flink minder dan wat wij namens onze leden hebben gevraagd, de inkomensverschillen tussen de conducteurs van de Intercity Brussel met hun collega’s bij Thalys, Eurostar en de ICE, Intercity Berlijn en Nightjet nemen nog verder toe.”

Leden verwerpen bod

De leden van beide vakbonden hebben het eindbod van NS International massaal verworpen. “Het voelt voor hen als een messteek in hun rug” stellen de vakboden. De staking start in de nacht van dinsdag op woensdag, net na middernacht. Er rijden als het aan de vakbonden ligt dan 24 uur lang geen treinen op het traject Amsterdam - Brussel. Janssen: “We snappen heel goed dat we met deze actie reizigers duperen, maar de directie van NS International geeft ons en onze leden geen andere keuze.”

De uurlijkse stoptreinen Roosendaal - Antwerpen en de stoptrein Maastricht - Luik zullen blijven rijden omdat deze diensen volledig door de NMBS worden uitgevoerd. De Thalys wordt door de acties eveneens niet geraakt. Thalys is echter alleen toegankelijk voor reizigers die voor de hogesnelheidstrein een ticket met reservering hebben.

Bron: Treinreiziger.nl