Duitse vakbond GDL dreigt met nieuwe staking bij Deutsche Bahn

Duitsland doet onderzoek naar klimaatticket. (Foto: Patrick Permien)
Duitsland doet onderzoek naar klimaatticket. (Foto: Patrick Permien)

De Duitse vakbond GDL dreigt opnieuw met een staking als de Deutsche Bahn niet over de brug komt met een beter bod tijdens het lopende loonconflict. De afgelopen paar maanden hebben de werknemers van de Deutsche Bahn meermalen het werk neergelegd, waarbij er veel reizigers- en goederentreinen uitvielen.

De vakbond zegt dat de vervoerder voor aanstaande maandag met een beter bod moet komen, anders volgen er voorbereidingen voor een nieuwe staking. "We hebben Deutsche Bahn na onze laatste staking tijd om na te denken gegeven, maar het lijkt erop alsof de directie daar een beetje lang over doet", zegt GDL-voorzitter Claus Weselsky.

Vierde staking op komst

De laatste staking die afgelopen dinsdag ten einde kwam was de derde in korte tijd. In totaal is er voor 12 dagen het werk neergelegd is. De eerste tweedaagse staking vond plaats vanaf 11 augustus, waarbij de reizigerstreinen een dag later hinder ondervonden door de werkonderbreking. De tweede staking vond plaats op 23 en 24 augustus. In beide gevallen was net als bij deze staking ook het internationaal reizigersvervoer naar en via Duitsland gehinderd: Zo reed de Nightjet niet, en reed de Intercity Berlijn niet verder dan Bad Bentheim. De ICE naar Basel reed toen maar tot Keulen. In totaal reed toen maar een kwart van de langeafstandstreinen.

Het spoorwegbedrijf heeft al eerder een bod aan de vakbond gepresenteerd, maar zij gingen er niet akkoord mee.