FNV en VVMC: Acties als NS plannen servicestations niet aanpast

Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)
Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)

Vakbonden FNV en VVMC hebben NS een ultimatum gestuurd naar aanleiding van de voorgenomen inkrimping van het aantal treinstations waar servicemedewerkers aanwezig zijn. NS wil een groot aantal van die servicesbalies opheffen en op de stations die overblijven de serviceverlening verschralen.

De vakbonden zien deze plannen niet zitten. Volgens Roos Rahimi, bestuurder FNV Spoor, wordt de werkdruk onnodig verhoogd: "Reizigers gaan dan, in plaats van een servicemedewerker, bijvoorbeeld een conducteur die toevallig in de buurt is om hulp vragen. Mogelijk ook als die pauze heeft, want een reiziger ziet natuurlijk niet of iemand pauze heeft of niet."

295 banen verdwijnen

In Nederland zijn ongeveer 40 stations waar servicemedewerkers reizigers helpen met de verkoop van kaartjes, route plannen of de trein in en uit te komen. Als het aan NS ligt, wordt dat aantal drastisch teruggebracht, waardoor uiteindelijk bijna 295 fulltime banen verdwijnen. Rob de Groot, bestuurder VVMC: "De gevolgen van deze plannen zijn groot. Het wordt steeds moeilijker de veiligheid en de service naar de reizigers te garanderen en ervoor te zorgen dat de overgebleven medewerkers onder goede arbeidsomstandigheden hun werk kunnen blijven doen."

Acties

De vakbonden FNV en VVMC geven NS tot donderdag 16 september 18.00 uur om in te gaan op hun eisen. Als het bedrijf daar niet op ingaat, komen er acties bij NS. In eerste instantie zal de actie enkel gesteund worden door servicemedewerkers, maar als de NS de bonden niet tegemoet komt is het aannemelijk dat ook bijvoorbeeld het rijdende personeel actie gaat voeren.