Alstom presenteert eerste batterijtrein in Duitsland

De Talent 2 batterijtrein van Alstom (Foto: Alstom)
De Talent 2 batterijtrein van Alstom (Foto: Alstom)

Afgelopen dinsdag heeft de eerste door een batterij aangedreven trein van Alstom een proefrit gemaakt in Duitsland. De zero-emissie treinen zullen uiteindelijk gaan rijden in Midden-Saksen tussen Chemnitz - Leipzig op de RE6 op plekken waar geen bovenleiding is aangebracht.

Het prototype reisde van Chemnitz naar Flöha en Zschopau om vervolgens weer naar Chemnitz terug te keren. Tijdens de reis werd de aandrijving van de trein overgeschakeld van bovenleiding naar batterijvoeding.

Project

Het project begon in 2016 met medewerking van de Technische Universiteit van Berlijn, en bevat de ontwikkeling, goedkeuring en exploitatie van batterijtreinen, evenals het aantonen van de algehele economische levensvatbaarheid voor de inzet van de treinen. Het aandrijfsysteem met een innovatieve tractiebatterij is ontwikkeld en getest in Mannheim, in een gespecialiseerde werkplaats voor batterij- en hoogspanningproeven.

De batterijtrein is ontwikkeld in samenwerking met verschillende projectpartners, waaronder vervoerder DB Regio die het treinverkeer in Baden-Württemberg exploiteert, het Duitse nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie en de Technische Universiteit van Berlijn. Het Duitse federale ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur (BMVI) financiert het project met een bijdrage van ongeveer vier miljoen euro.

Toekomstige inzet

De trein zal in gebruik worden genomen in Baden-Württemberg en Beieren wanneer de nieuwe dienstregeling in december 2021 van kracht wordt. Het zal de eerste batterij-aangedreven trein zijn die sinds de jaren zestig wordt goedgekeurd voor het reguliere passagiersvervoer in Duitsland. Het zal op 9 september 2021 kort in gebruik zijn als onderdeel van de Digital Rail Convention in Annaberg-Buchholz. Bij die gelegenheid zijn onder meer federaal minister van Transport Andreas Scheuer en Michael Kretschmer, premier van de Vrijstaat Saksen.