Nog tot 4 oktober herstel van spoorlijn tussen Luik en Spa

 (Foto: Infrabel)
(Foto: Infrabel)

Nog tot minstens 4 oktober zullen er nog enkele spoorlijnen in België buiten gebruik zijn vanwege het herstel van de sporen. Het gaat om de de spoorlijn tussen Luik en Spa, en Ottignies en Gembloux wat tussen Brussel en Namen ligt. De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel werkt momenteel nog steeds non-stop aan het herstel van de sporen in Wallonië die door de overstromingen in juli getroffen zijn.

Inmiddels zijn veel sporen zijn inmiddels al in gebruik, maar er zijn nog enkele trajecten waar nog steeds geen trein kan rijden. het spoor tussen Luik en Spa wordt vanaf 1 september gefaseerd in dienst gebracht. Op 1 september moet het spoor van Luik naar Nessonvaux weer gereed zijn. Op 13 september moet het zwaar getroffen Pepinster weer bereikbaar zijn vanaf Luik, en op 4 oktober moet de rest van spoor naar Spa weer in dienst gesteld worden.

Herstel

Het herstel van de sporen verloopt op bepaalde plekken moeizaam omdat sommige spoorwegbermen in moeilijk toegankelijk gebied zijn weggespoeld. Ook de bereikbaarheid is lastig waarbij er soms bomen gekapt moeten worden en tijdelijke toegangswegen aangelegd moeten worden voor het vervoer van het zware transport. Om de situatie te herstellen moet de weggespoelde berm weer aangevuld worden, zodat het spoor straks weer stabiel ligt. Dikke rotsblokken uit Luik en Frankrijk worden gebruikt om de berm te verstevigen.

Miljoenen euro's schade

Na de overstromingen van half juli zou de helft van het spoor in Wallonië zou zijn getroffen door het natuurgeweld. Volgens de Vlaamse omroep VRT loopt de totale schade in de miljoenen euro's. De meeste sporen zijn inmiddels al weer gerepareerd.

Infrabel en vervoerder NMBS werken nauw samen om reizigers van alternatieven te voorzien. Tot het einde van de verstoringen is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkeerplaatsen op de grote stations in het getroffen gebied. Op de manier kunnen reizigers overstappen op lijnbussen.

De spoorbeheerder houdt  op hun website een kaart bij waarop staat aangegeven wat de planning van de heropening van de spoorlijnen is.