Limburgse school sluit zich ook aan bij spreiding van studenten in OV

Een archieffoto van de spits (Foto: Maurits Vink)
Een archieffoto van de spits (Foto: Maurits Vink)

Steeds meer colleges en scholen zijn bereid om leerlingen, studenten en medewerkers gespreid te laten reizen met het openbaar vervoer. Op deze manier wil de NS de drukte in de trein wegnemen. Sinds kort sluit het VISTA College in Limburg als vijfde hier ook bij aan.

Het VISTA College heeft zo’n 13.000 leerlingen en 1800 medewerkers verspreid over drie locaties in Heerlen, Maastricht en Sittard. Het uitgangspunt van de afspraken is dat colleges en lessen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden. De school gaat de lessen geven tussen 08:30 uur en 17:30 uur, zodat er meer spreiding over de dag zit.

Afscheid van hyperspits

"We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt", zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van NS. "De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om zijn reisgedrag aan te passen. We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten. Samen met overheden gaan we dan ook graag met andere onderwijsinstellingen in gesprek over spreidingsafspraken, want daardoor krijgt iedereen een betere reiservaring.

Andere onderwijsinstellingen

Al voor de coronacrisis begon werden er al afspraken gemaakt met diverse scholen en universiteiten. Vanaf 2018 namen de Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen al het initiatief om de uren te spreiden. Later sloot ook InHolland zich bij de de spreiding aan.

De spreiding van de Nijmeegse scholen heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Op het drukste moment was het aantal reizigers met 22 procent verminderd, en daalde het aantal reizigers in de bus met 10 procent.